Generalni sekretar ZN

Guterres: Kopenski napad na Rafo bi vodil v veliko humanitarno katastrofo

A.S./STA
10. 5. 2024, 17.10
Deli članek:

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes opozoril, da bi izraelski kopenski napad na Rafo na jugu območja Gaze povzročil "ogromno humanitarno katastrofo". Guterres je tako znova ponovil svoj poziv Izraelu, ki medtem krepi vojaške operacije v Rafi.

profimedia
Antonio Guterres

"Obsežen kopenski napad na Rafo bi povzročil veliko humanitarno katastrofo in končal naša prizadevanja za podporo ljudem, medtem ko grozi lakota," je dejal Guterres med obiskom v kenijski prestolnici Nairobi in dodal, da so razmere v mestu napete.

Povedal je, da dejavno sodelujejo z vsemi vpletenimi stranmi, da bi obnovili dostavo nujno potrebnih zalog, vključno z gorivom, prek prehodov Rafa in Kerem Šalom. Ob tem je znova pozval k prekinitvi ognja v Gazi.

Kljub ponovnemu odprtju prehoda Kerem Šalom, ki ga je Izrael za tri dni zaprl po raketnih napadih, za katere je odgovornost prevzel Hamas, ostaja dostava pomoči "izjemno težavna", so sporočili iz urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha).

Izrael je v minulih dneh okrepil vojaške operacije v Rafi, od koder je v strahu pred obsežnim napadom izraelske vojske po ocenah Združenih narodov doslej zbežalo že okoli 110.000 ljudi. V Rafi naj bi sicer po podatkih ZN živelo 1,4 milijona notranje razseljenih oseb.

Po prepričanju izraelske vojske se na vzhodu mesta Rafa še vedno nahajajo pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Vojska je tudi danes s topništvom obstreljevala cilje v mestu.