Slabo obnašanje

Zastrli bodo pogled na goro Fudži

M.G.
26. 4. 2024, 19.24
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 19.31
Deli članek:

Uradniki mesta Fujikawaguchiko, ki velja za mesto, ki ponuja najlepši pogled na goro Fudži, so sprejeli drastičen ukrep: zaradi trum turistov, ki se ne obnašajo zgledno, bodo postavili oviro, ki bo onemogočala pogled na goro.

Profimedia
Pogled na goro Fudži prek jezera Kawaguchiko blizu mesta Fujikawaguchiko.

Gora Fudži je najvišja gora na Japonskem. Leži 100 kilometrov jugozahodno od Tokia v centralnem delu otoka Honšu blizu obale, na meji med prefekturama Šizuoka in Jamanaši. Je drugi najvišji vulkan na otoku v Aziji in sedmi najvišji otoški vrh na Zemlji. Ene izmed najlepših pogledov na ta še vedno aktiven vulkan, ponuja letoviško mesto Fujikawaguchiko, ki ga zadnje čase oblegajo horde turistov, kar povzroča precej sivih las mestnim oblastem, ki so se odločili za precej nenavaden prijem za zajezitev števila turistov.

Problematična in popularna je predvsem razgledna točka pred trgovino Lawson, ki nudi veličasten pogled na vulkansko goro, tam pa se temu primerno tare veliko število turistov. Očitno pa se nekateri turisti ne znajo primerno obnašati, saj so japonske oblasti naravnost ogorčene nad grdim vedenjem nekaterih tujih turistov. Neimenovani mestni uradnik je povedal, da so z obžalovanjem v srcu sprejeli odločitev, da na tem priljubljenem mestu za fotografiranje postavijo ogromno oviro, ki bo blokirala pogled na goro Fudži.

Večinoma gre za turiste iz tujine, ki so nagneteni na pločniku poleg trgovine Lawson, je dejal. Potem ko prometni znaki in ponavljajoča se opozorila varnostnikov niso zalegla, se je mesto v regiji Yamanashi odločilo za postavitev ogromne mrežo kot izhod v sili. Ukrep je namenjen tudi zaščiti bližnje zobozdravstvene klinike pred turisti, ki tam včasih parkirajo brez dovoljenja in so jih celo videli plezati na streho klinike, da bi dobili popoln posnetek, je dejal uradnik.

Gradnja 2,5 metra visoke mreže, ki bo blokirala pogled iz priljubljenega mesta za fotografiranje, se bo po podatkih Guardiana, začela že naslednji teden. "Obžalovanja vredno je, da moramo to storiti zaradi peščice turistov, ki ne morejo spoštovati pravil," je mestni uradnik povedal za agencijo France-Presse.

Mesto si želi, da ne bi bilo prisiljeno ukrepati, je dejal uradnik in dodal, da je trenutni načrt, da zastor ostane, vse dokler se razmere ne izboljšajo. Japonska je cvetoča turistična destinacija, odkar so bile odpravljene mejne omejitve iz obdobja pandemije, vlada pa si močno prizadeva povečati število obiskovalcev. Toda to ni bilo povsod dobrodošlo, tudi v Kjotu, kjer so se ljudje pritoževali nad turisti, ki so nadlegovali brezhibno oblečene gejše med sprehodi.