Sporazum

Nemčija in Francija skupaj v razvoj bojnega tanka prihodnosti

S.R.
26. 4. 2024, 14.10
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 14.10
Deli članek:

Obrambna ministra Nemčije in Francije sta danes podpisala sporazum o projektu oborožitve, težkem več milijard evrov. Glavna točka sporazuma je nov glavni bojni tank, ki ga bosta državi razvijali skupaj.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius in njegov francoski kolega Sebastien Lecornu sta že včeraj naznanila, da sta državi sklenili sporazum za skupni razvoj novega bojnega tanka, ki bo v prihodnosti nadomestil nemškega leoparda in francoskega leclerca. Manjkali so le še podpisi.

Pistorius je memorandum o soglasju glede razvoja bojnega tanka nove generacije, ki bo predvidoma postal osrednji steber kopenski sil obeh vojsk, podpisal danes na obisku v Franciji. Sporazum je označil za »zgodovinski« in navedel, da so v okviru sporazuma razdelili vse naloge, potrebne za uspešen projekt. Več podrobnosti ni razkrival, je pa dejal, da je do trenutka, ko bo lahko tank prešel v fazo proizvodnje, še daleč. Do konca leta bodo predvidoma sklenili pogodbe z vsemi deležniki v industriji. Lacornu je razkril, da bodo glavni akterji v razvoju nemška velikana KNDS in Rheinmetall ter francoski Thales.