Nevarnost z neba

Ukrajinci ameriške abramse skrivajo pred droni

S.R.
26. 4. 2024, 12.20
Posodobljeno: 26. 4. 2024, 12.48
Deli članek:

Ukrajinska vojska naj bi zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo ruski brezpilotni letalniki, ameriške glavne bojne tanke Abrams M1A1 umaknila s prve bojne linije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot sta za tiskovno agencijo AP potrdila dva neimenovana ameriška uradnika, ameriški abramsi zaradi narave bojevanja na bojišču ne morejo ostati skriti in so nenehno tarča ruskih brezpilotnih letalnikov. ZDA so v Ukrajino poslale vsega 31 teh svojih glavnih bojnih tankov, ki stanejo približno deset milijonov ameriških dolarjev po komadu. Od trenutka, ko je Ukrajina moledovala za zahodne tanke, do danes so se razmere na bojišču precej spremenile, saj zdaj na nebu vladajo najrazličnejši brezpilotni letalniki, od izvidniških dronov do raznih lovcev in drugih smrtonosnih frčal. Kot nemški leopardi je tudi peščica ameriških abramsov prva tarča ruskega orožja. Doslej so jih po poročanju AP Rusi uničili že pet.

Profimedia
Eden od uničenih ameriških abramsov v bližini Avdijivke v regiji Doneck.

Zaradi brezpilotnih letalnikov »ni odprtega območja, po katerem bi se lahko preprosto peljalo brez strahu, da bi te opazili,« je včeraj pod pogojem anonimnosti dejal uradnik z ameriškega obrambnega ministrstva. Da so tanke začasno umaknili s prve bojne črte in da bodo Ukrajinci zdaj skupaj z ameriškimi strokovnjaki taktiko prilagodili, je potrdil tudi drugi mož združenega štaba ameriških oboroženih sil Christopher Grady. Grady je poudaril, da so tanki na bojišču še vedno pomembni in da je njihovo uporabo treba prilagoditi novim razmeram, ko na fronti nič ne ostane skrito.

Številni vojaški analitiki sicer že dlje časa opozarjajo, da tankov v vojni nikakor ne gre odpisati. Zaradi številnih posnetkov uničenih oklepnih vozil, ki prihajajo iz Ukrajine, se namreč nekateri sprašujejo, ali ni morda čas, da gredo tanki v pozabo. Analitiki jim odgovarjajo, da se je čez polje ali po cesti še vedno varneje peljati s tankom, kot pa se med krogle in drone podati peš.