Obstali v zraku

Foto, Video: V nesreči žičnice v Turčiji umrla oseba, več jih je poškodovanih

M.G.
13. 4. 2024, 08.55
Posodobljeno: 13. 4. 2024, 16.11
Deli članek:

Kabinska žičnica v južni turški provinci Antalyi je sinoči trčila v zlomljen drog, pri čemer je umrla ena oseba, deset pa je bilo ranjenih, so sporočili iz urada lokalnega guvernerja.

Profimedia
Nesreča kabinske žičnice v Turčiji.

Včeraj okoli 18 ure zvečer je prišlo do nesreče kabinske žičnice, ki vozi turiste od plaže Konyaalti do restavracije in razgledne ploščadi na vrh Tunektepe (618 metrov), v kateri je ena oseba umrla, deset pa je bilo poškodovanih. V reševanju so sodelovali helikopterji in več sto reševalcev, vključno z gorskimi reševalci. Danes ob 7. uri zjutraj po lokalnem času je župan metropolitanske občine Antalye Muhittin Bocek dejal, da je bilo zaenkrat rešenih najmanj 96 ljudi iz 15 kabin, pri čemer se nadaljujejo prizadevanja za rešitev tistih, ki so ostali ujetih v še preostalih devetih kabinah. Šele po skoraj 24 urah so nato uspeli rešiti vse potnike, ki so obtičali v kabinah več metrov nad tlemi.

Profimedia
Ob trčenju v drog se je kabina odprla.
Najhuje so jo odnesli potniki v kabinah, ki so ob trčenju padla na tla, eden izmed njih je tudi umrl, naj bi šlo za turškega državljana. Nadaljnjih 184 potnikov pa je obstalo v zraku, ko se je žičnica Tunektepe ustavila. Tako je 24 kabin viselo več deset metrov v zraku, nekateri ljudje so ujeti v zraku še zdaj.

Minister za zdravje Fahrettin Koca je na omrežju X zapisal: "Naj se Bog usmili našega občana, ki je v nesreči izgubil življenje, poškodovancem pa želim čimprejšnje okrevanje, rešenim in čakajočim na rešitev pa želim čimprejšnje okrevanje." Žičnico Tunektepe upravlja občina Antalya, tožilstvo v istoimenskem mestu pa je sprožilo preiskavo, da bodo ugotovili vzrok strmoglavljenja.