Zakon o konoplji

Foto: Nemci praznovali "novo pridobljeno svoboščino". "Končno se ne rabimo več skrivati"

D.K./STA
1. 4. 2024, 11.07
Posodobljeno: 1. 4. 2024, 18.56
Deli članek:

Pod berlinskimi Brandenburškimi vrati so se kmalu po polnoči, ko je začel v Nemčiji veljati zakon o delni legalizaciji konoplje za osebno rabo, zbrali kadilci in proslavili novi zakon. Nemci lahko od danes v javnosti posedujejo do 25 gramov konoplje in doma gojijo do tri rastline za osebno rabo.

Profimedia
V pozdrav zakonu, ki legalizira konopljo, zbor kadilcev pod Brandenburškimi vrati.

V središču Berlina se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so bili po poročanju dpa ob zvokih reggaeja "zelo dobre volje". Ljubitelji rekreativne rabe konoplje so na odru nekaj minut pred polnočjo razprostrli en meter širok list konoplje, vstop v nov dan pa so pospremili s prižigom vžigalnikov. Kmalu po polnoči je množica prvič v zgodovini Nemčije na javnem mestu legalno zaužila konopljine proizvode.

"Končno se ne rabimo več skrivati," je za dpa pred slovesnostjo, ki je bila registrirana pri policiji, dejal Henry Plottke, član Nemške zveze uporabnikov konoplje. Plottke je povedal, da so z njegovimi somišljeniki želeli praznovati "novo pridobljeno svoboščino". Poudaril je tudi, da mu je ob sprejetju zakona odleglo, saj ga policija ne obravnava več kot kriminalca.

Profimedia
V središču Berlina se je zbralo nekaj sto ljudi.

Spodnji dom nemškega parlamenta je zakon sprejel februarja, konec marca pa so zakonu zeleno luč prižgali tudi v zgornjem domu.

Poleg 25 gramov konoplje, ki jih lahko Nemci od danes naprej posedujejo, bodo lahko odrasli doma hranili do 50 gramov. Kajenje marihuane na javnih mestih je prepovedano v šolah, športnih objektih in v njihovi neposredni bližini.

Profimedia
V Nemčiji je začel veljati zakon o delni legalizaciji konoplje za osebno rabo.

Prodaja in nakup sta še vedno prepovedana, vendar pa se lahko potrošniki, ki ne želijo gojiti rastlin doma, pridružijo nekomercialnim društvom za kolektivno gojenje. Ti lahko imajo največj 500 članov s stalnim prebivališčem v Nemčiji in si substanco lahko medsebojno dobavljajo za osebno uporabo - do največ 50 gramov na člana na mesec.

Najpozneje v 18 mesecih po začetku veljavnosti zakona, ki je v državi sprožil burno razpravo, bodo med drugim opravili prvo oceno njegovega vpliva na mlade.