Nabrusil jezik

Milanović: Prisegel bi tudi pred »krapinskim pračlovekom« in »črnim slavonskim prašičem«

S.R.
19. 3. 2024, 16.21
Deli članek:

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v vse bolj vročih političnih razmerah na Hrvaškem danes znova nabrusil že tako nabrušen jezik. Puščice je med drugim še enkrat več usmeril v hrvaško vlado, ustavno sodišče in vladajočo stranko HDZ.

Profimedia
Hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Milanović se je že včeraj ostro odzval na odločitev ustavnega sodišča, da kot predsednik republike ne more sodelovati kot kandidat za poslanca na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za predsednika vlade. Ustavno sodišče je dodalo še, da mora, če želi sploh sodelovati v volilni kampanji, nemudoma odstopiti kot predsednik države. Da tega ne bo storil, je Milanović napovedal že v nedeljo v pričakovanju takšne odločitve, včeraj pa je svoje stališče ponovil, pri čemer v svojem slogu ni izbiral besed.

Milanović, ki se danes kot gost tamkajšnjega župana Dubravka Bilića mudi v Ludbergu v varaždinski županiji, je svoj govor sicer začel z besedami, da občestva danes ne bo »nadlegoval in teroriziral z dnevno politiko in volitvami, ki so pred nami in po katerih bom hrvaški premier,« a, kot se je izkazalo, ni mogel iz svoje kože.

Kar zadeva odločitev ustavnega sodišča, je dejal, da gre za »ubijanje demokracije na Hrvaškem. Torej se prepoveduje govor. To je grožnja demokraciji.« Dodal je, ti »fantje, grozijo, da lahko volitve razveljavijo, če sam narobe pogledamo. Naredijo lahko kar koli, čisto zares lahko naredijo kar koli. To bo prva stvar, ki jo bomo naredili v tretji republiki, da bo kaj takega nemogoče […]. Ti popolni anonimneži, ljudje iz sence, imajo ogromno moč, političnim strankam lahko grozijo, da jih bodo ukinili in prepovedali, jutri pa bodo prepovedali rdečo barvo, pa ne bomo imeli več niti grba. Grozno.« Navrgel je še, da v »senci tičijo glodavci, ki jih je treba pregnati. Hrvaški državljani morajo to vedeti.« Milanović se je obregnil tudi ob posamezne ustavne sodnike, ki jih je podprla tudi njegova stranka SDP. Sodnico Ingrid Antičević je označil za »politično priležnico,« za Mata Arlovića pa je dejal, da je »osebno vpleten« in da dela za osebne interese. »Na ustavnem sodišču skoraj ni osebe, ki ne bi imela odvetniške pisarne.«

Na opazko, da je kot predsednik sam prisegel pred ustavnim sodiščem, je Milanović navrgel, da bi »prisegel pred krapinskim pračlovekom, črnim slavonskim prašičem, sem predsednik, ki so ga izbrali prebivalci.«

Milanović je v svojem nastopu pred novinarji, ki so streljali z najrazličnejšimi vprašanji, obdelal tudi druge notranje politične teme, pri čemer je imel znova na zobeh premierja Andreja Plenkovića. Spregovoril je tudi o dogajanju v Bosni in Hercegovini ter o Evropski uniji. Lepe besede ni našel.