Pred volitvami na Hrvaškem

Ustavno sodišče odločilo, Milanović tega ne bo spoštoval

G.G./STA
18. 3. 2024, 14.45
Posodobljeno: 18. 3. 2024, 14.47
Deli članek:

Na Hrvaškem razburja odločitev predsednika države Zorana Milanovića, da bo s predsedniškega položaja nastopil na parlamentarnih volitvah. Danes se je odzvalo ustavno sodišče.

Profimedia
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je presentil z napovedjo kandidature na parlamentarnih volitvah.

Predsednik republike Hrvaške ne sme nastopati kot kandidat za sabor na parlamentarnih volitvah ali kot potencialni kandidat za premiera, je danes opozorilo hrvaško ustavno sodišče. Milanović je od petka do danes s svojimi izjavami in vedenjem kršil ustavo, je danes po sestanku ustavnih sodnikov sporočil predsednik ustavnega sodišča Miroslav Šeparović. Da je kršil ustavo, je po besedah Šeparovića tako jasno, da to ne piše v ustavi, ampak je to mogoče sklepati iz celotne ustave.

Milanović je v nedeljo dejal, da se ne namerava odreči predsedniški funkciji in da se bo kot kandidat opozicije potegoval za mesto premiera, ne glede na odločitev ustavnega sodišča. Poudaril je, da bi bila, če bi odstopil s predsedniškega položaja, vsa oblast v državi v rokah vladajoče stranke HDZ. Mesto predsednika republike bi namreč v primeru njegovega odstopa zasedel predsednik sabora iz vrst HDZ Gordan Jandroković.