Smrtonosna pot

V Sredozemlju utonilo najmanj 60 ljudi, preživeli so povsem obnemogli

S.R.
14. 3. 2024, 15.55
Posodobljeno: 14. 3. 2024, 16.05
Deli članek:

Reševalci dobrodelne organizacije so v Sredozemskem morju naleteli na okvarjeno plovilo, na katerem se je nahajalo 25 povsem obnemoglih migrantov. Preostali, ki so se z njimi odpravili na pot, so najverjetneje že umrli.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pot čez osrednje Sredozemlje ostaja ena najnevarnejših migracijskih poti v Evropo. Glede na podatke Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je med prečkanjem te poti v lanskem letu umrlo ali izginilo skoraj 2500 migrantov, v prvih mesecih letošnjega leta pa je bilo takih že 226.

V teh dneh se je na tej poti odvila nova tragedija. Kot so danes pojasnili v dobrodelni organizaciji za reševanje življenj na morju SOS Mediterranee, so včeraj skupaj z italijansko obalno stražo z okvarjenega plovila rešili 25 migrantov, ki so bili v »zelo slabem stanju.« Dva med njimi sta bila nezavestna, zato so ju na Sicilijo odpeljali s helikopterjem. Migranti so pred osmimi dnevi izpluli iz mesta Zavija na severozahodu Libije. Po treh dneh se jim je okvaril motor na gumijastem plovilu, zaradi česar jih je naslednje dni nosilo po morju, pri čemer so ostali brez vode in hrane. »Preživeli poročajo, da je na poti umrlo najmanj 60 ljudi, vključno z ženskami in najmanj enim otrokom,« so navedli v organizaciji. V organizaciji IOM so nad poročilom izrazili »globoko zaskrbljenost.« »Za okrepitev pomorskih patrulj in preprečitev nadaljnjih tragedij je treba nujno ukrepati,« so še navedli.

V organizaciji SOS Mediterranee so sporočili še, da so včeraj in danes rešili še 113 ljudi, vključno z dvema otrokoma, ki so se nahajali na lesenem čolnu, ter še 88 ljudi, ki so se gnetli na gumijastem čolnu. Pristojni so reševalce usmerili v Ancono, ki se nahaja na italijanski jadranski obali in je od njih oddaljena približno 1500 metrov. Ker so migranti v zelo slabem stanju, pri čemer nekateri med njimi potrebujejo tudi maske za dovajanje kisika, so zaprosili za dovoljenje za dostop do kakšnega bližnjega pristanišča. Zaenkrat ni znano, ali so takšno dovoljenje prejeli.

Po podatkih italijanskega ministrstva za notranje zadeve je po morski poti v Italijo letos prispelo že približno 6000 migrantov, kar je nekoliko manj kot lani, ko so v istem času zabeležili prihod dobrih 19.000 migrantov.