Bruselj

Trgovska veriga Spar s tožbo nad Orbanovo Madžarsko

J.V.
12. 3. 2024, 11.20
Posodobljeno: 12. 3. 2024, 11.47
Deli članek:

Po izračunih Sparovih menedžerjev so Orbanovi dekreti podjetje oškodovali za 90 milijonov evrov, zaradi česar so lani na Madžarskem ustvarili 50-milijonsko poslovno izgubo.

Profimedia
Orban je krivca za vse višje cene hrane našel v tujih podjetjih in odločil, da mora "vlada pokazati moč".

Trgovska veriga Spar je v Bruslju vložila tožbo proti Madžarski zaradi dekretov premierja Viktorja Orbana iz leta 2022, ki po njihovem prepričanju niso v skladu s temeljnimi zakoni EU in kršijo zlasti prost pretok blaga in svobodo poslovanja ter listino EU o temeljnih pravicah, poroča Financial Times. Eden od ukrepov, ki mu Spar nasprotuje, je 4,5-odstotni izredni prometni davek. Po izračunih Sparovih menedžerjev je Orban podjetje oškodoval za 90 milijonov evrov, zaradi česar so lani ustvarili 50-milijonsko poslovno izgubo.

Madžarski premier je sicer krivca za vse višje cene prehranskih izdelkov našel v tujih podjetjih in odločil, da mora "vlada pokazati moč". V skladu z novim režimom morajo trgovci na Madžarskem vsaj en izdelek z vladnega seznama dvajsetih (med njimi so med drugim ribe, perutnina, jajca in kava) ponujati z 10 odstotnim popustom na povprečno ceno v zadnjih 30 dneh. A skupina Spar nima pretiranega razloga za skrb okoli poslovanja. V 27 evropskih državah je promet njihovih trgovin lani presegel 33 milijard evrov, še med drugim navaja Financial Times.