Predaja Krima Ukrajini

Ruski poslanci želijo razveljaviti odločitev Hruščova iz leta 1954

R.T.
12. 3. 2024, 10.15
Posodobljeno: 12. 3. 2024, 10.15
Deli članek:

Poslanci v ruski dumi bodo odločali o predlogu zakona, s katerim želijo na novo napisati poglavje v ruski zgodovini, o katerem pogosto nerga predsednik Vladimir Putin.

Profimedia
Krimski polotok je od leta 2014 v rokah Rusije.

Gre za odločitev Sovjetske zveze iz leta 1954, v skladu s katero je Rusija Ukrajini predala Krimski polotok in ki jo želijo zdaj poslanci v dumi razveljaviti. V predlogu zakona, ki so ga prejeli v roke poslanci dume oziroma spodnjega doma ruskega parlamenta, je odločitev o predaji Krimskega polotoka leta 1954 označena za »samovoljno« in »nezakonito,« saj takratne sovjetske oblasti o vprašanju niso izvedle nobenega referenduma. Posledično niso imele pravice, da ozemlje ene republike brez soglasja predajo drugi republiki.

Zaenkrat še ni znano, kdaj bodo poslanci o predlogu razpravljali, poroča tiskovna agencija Reuters. Zlobni jeziki medtem že opozarjajo, da želijo v Rusiji pripraviti pravno podlago za svoje trditve, da Krimski polotok, ki so si ga leta 2014 tako ali tako priključili, v resnici nikoli ni bil del Ukrajine.

Nad prenosom polotoka leta 1954 je bdel takratni sovjetski voditelj Nikita Hruščov. Putin je to odločitev že večkrat okrcal z besedami, da je šlo za kršitev takrat veljavnih pravnih norm. Prebivalci na Krimu so se sicer na referendumu po razpadu Sovjetske zveze tako kot prebivalci v drugih delih Ukrajine odločili za neodvisnost. Potek ukrajinske meje je takrat uradno priznala tudi Rusija.