Industrija v škripcih

Zaradi podnebnih sprememb se bodo podražile banane

J.V.
12. 3. 2024, 09.30
Posodobljeno: 12. 3. 2024, 11.45
Deli članek:

Vplivi podnebja ogrožajo globalno oskrbo z najbolj izvažanim sadjem na svetu; povišane temperature, ki prispevajo k širjenju bolezni, bi lahko ponekod povsem uničile pridelek.

Jure Klobučar
Fotografija je simbolična.

Zaradi podnebnih sprememb se bo v prihodnje podražilo najbolj izvažano sadje na svetu, banane, opozarja ekonomist Pascal Lui iz svetovnega foruma WBF, v katerem sodelujejo glavni deležniki v verigah globalne oskrbe z bananami. Čani foruma WBF se bodo danes sestali v Rimu in obravnavali izzive, s katerimi se sooča industrija, poroča BBC.

Liu opozarja, da vplivi podnebja predstavljajo "veliko grožnjo" za oskrbo s tem priljubljenim rumenim sadjem; povišane temperature, ki prispevajo k širjenju bolezni, bi lahko na nekaterih lokacijah po svetu povsem uničile pridelek. Največ skrbi povzroča glivična okužba Fusarium Wilt TR4, ki se je iz Avstralije in Azije preselila v Afriko in Južno Ameriko. Gliva je tudi mutirala in ogroža svetovno priljubljeno sorto banan cavendish. 

Pridelovalci pa se soočajo še z naraščajočimi cenami gnojil, energije in transporta ter pomanjkanjem delovne sile. Medtem pa potrošniki zahtevajo banane in druge izdelke, ki so pridelani na trajnosten način. "Več sistemov nadzora in spremljanja pa za pridelovalce pomeni dodatne stroške," opozarja ekonomist WBF. "Če ne bo večjega povečanja ponudbe, predvidevam, da bodo cene banan v prihodnjih letih ostale relativno visoke," še pravi Lui.