Nameren požig?

Foto: Edina Teslina tovarna v Evropi zavita v temo, odgovornost za sabotažo prevzeli skrajni levičarji

S.R.
5. 3. 2024, 11.22
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 13.52
Deli članek:

Zaradi požara na daljnovodu in obsežnega izpada elektrike na širšem območju Berlina so morali začasno ustaviti dela v edini tovarni avtomobilov Tesla v Evropi. Policija še preiskuje, ali je šlo v primeru požara za nesrečo ali za nameren požig. Odgovornost za sabotažo je pozneje prevzela skupina skrajnih levičarjev.

Profimedia
Protesti okoljskih aktivistov v gozdu ob Teslini tovarni v občini Grünheide.

Tovarno Tesla Gigafactory v občini Grünheide vzhodno od Berlina, v kateri je zaposlenih približno 12.500 ljudi, so morali danes navsezgodaj zapustiti vsi zaposleni. Pristojni so namreč sprva domnevali, da je za izpad elektrike kriva sabotaža. Izpad je bil posledica požara na visokonapetostnem daljnovodu, vzrok katerega še ni znan. Gre sicer za edino tovarno ameriškega proizvajalca električnih avtomobilov v Evropi, proti kateri vestno protestirajo okoljski aktivisti. Slednjim gre trenutno v nos predvsem načrtovana širitev tovarne, zaradi česar so pred tednom dni napovedali, da bodo zasedli del bližnjega gozda, poroča nemška javna radiotelevizija Deutsche Welle. Pri Tesli želijo tovarno, ki trenutno razpolaga s kapacitetami za proizvodnjo približno 500.000 vozil letno, povečati, a so naleteli na nasprotovanje domačinov. Ti protestirajo proti poseku dreves, ki bi bil nujen za razširitev obrata, s katero bi proizvodnjo avtomobilov in baterij kar podvojili.

Profimedia
V edini Teslini tovarni v Evropi lahko proizvedejo približno 500.00 električnih avtomobilov letno.

Kaj natančno se je zgodilo, zaenkrat še ni znano. Pri elektrooperaterju Stromnetz Berlin so potrdili, da se z izpadi elektrike srečujejo tudi v delih Berlina. Brez elektrike je ostalo približno 2000 gospodinjstev. Iz Tesle so sprva potrdili, da so nemudoma sprejeli vse ukrepe za nadaljevanje proizvodnje, a da so po posvetu z dobaviteljem električne energije spoznali, da to še ne bo mogoče. Sam požar, ki je vzplamtel ob približno 5. uri zjutraj, se sicer ni razširil na območje tovarne. Časnik Berliner Zeitung je sprva poročal, da so požar zakurili aktivisti, a tiskovni predstavnik policije teh navedb najprej ni želel komentirati. Dejal je le, da zadevo preiskujejo v »vse smeri.« Potrdil je, da so na kraj poslali tudi bombne tehnike, a to zaradi tega, ker so gasilci na območju opazili znak, na katerem je pisalo, da je »tukaj zakopano ubojno sredstvo.« Požar so pogasili gasilci sami. »Prve sume, da je šlo za nameren požig, še preiskujemo,« je pozneje dodal tiskovni predstavnik policije.

»Situacija nas je popolnoma presenetila,« je v prvem odzivu na dogajanje dejal tiskovni predstavnik aktivistične skupine Robin Wood, predstavniki katere se prav tako mudijo v gozdu ob tovarni. Po njegovih navedbah ne vedo, kaj je vzrok za incident.

Medtem se je oglasil tudi notranji minister zvezne dežele Brandenburg Michael Stübgen, ki je prst krivde uperil v aktiviste. Dejal je, da je šlo za »zahrbten napad« na elektroenergetsko infrastrukturo. Po navedbah zveznega ministrstva so požar na visokonapetostnem zakurile »neznane osebe.«

Pri časniku Berliner Zeitung so pozneje navedli, da je odgovornost za sabotažo prevzela skrajna levičarska skupina »Vulkan« oziroma »Vulkangruppe«. »Danes smo sabotirali Teslo,« so zapisali v pismu, ki so ga podpisali z besedami »Agua De Pau,« kar je ime ognjenika na portugalskih Azorih. Policija je že potrdila, da so s pismom seznanjeni in da preverjajo njegovo pristnost.

Profimedia
Protesti okoljskih aktivistov v gozdu ob Teslini tovarni v občini Grünheide.

Profimedia
Protesti okoljskih aktivistov v gozdu ob Teslini tovarni v občini Grünheide.