Izredno glasovanje

Francija tik pred tem, da postane prva država, kjer bo splav ustavna pravica

M.G.
4. 3. 2024, 16.55
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 12.39
Deli članek:

Pričakovano je, da bo danes na glasovanju v Versaillesu sprejet amandma, s katerim bodo pravico do splava dodali v francosko ustavo.

Profimedia
Zasedanje poslancev zgornjega in spodnjega doma Versaillesu: če bo kongres potrdil amandma, bo Francija postala edina država na svetu, ki bo v svojem temeljnem zakonu jasno zaščitila pravico do prekinitve nosečnosti.
Pravica do splava v Sloveniji
V Sloveniji je umetna prekinitev nosečnosti na zahtevo nosečnice zakonita. Do 10. tedna nosečnosti je dovoljen splav na zahtevo nosečnice. Po 10. tednu je potrebna odobritev komisije 1. ali 2. stopnje. Skrajna meja za splav je 28. teden. Po 22. tednu nosečnosti se govori o porodu mrtvorojenca. Ali ustava zagotavlja tudi pravico do splava, so podrobno raziskali pri spletnem portalu Oštro

Amandma bo dodan francoski ustavi, če ga bodo na izrednem glasovanju, ki bo danes v Versaillesu, potrdile tri petine poslancev zgornjega in spodnjega doma. Poznavalci pričakujejo, da se bo to tudi zgodilo. S tem bo Francija postala prva država, ki bo svobodo o odločanju za splav zapisala v svojo ustavo. Predsednik Emmanuel Macron bo s tem poslal tudi močno sporočilo podpore francoski levici, ki je sicer že leta dolgo želela dodati ustavno zaščito splavu, a je večina zakonodajalcev takrat menila, da pravzaprav takšna poteza ni potrebna, saj ženske v Franciji nimajo nobenih problemov pri odločanju za splav.

Pravica do splava je v Franciji sicer široko podprta in omejevanje splava, za razliko od nekaterih držav EU ali ZDA, nikdar ni bilo predmet javne razprave. Macronovo vlado je k ukrepanju spodbudila odločitev vrhovnega sodišča ZDA iz leta 2022, da razveljavi 50 let staro razsodbo Roe proti Wade, ki je uzakonila umetno prekinitev nosečnosti. S tem je milijone Američank izgubilo pravico do splava, saj so zdaj prepuščene posameznim zveznim državam, ali splav prepovedo ali ne.

"Nemogoče je reči, ali pravice do splava v prihodnosti v Franciji ne bodo prišle pod vprašaj," je za POLITICO povedala Mathilde Panot, vodja levičarske skupine France Unbowed v državni skupščini. "Pomembno je izkoristiti situacijo, ko imamo javnost na naši strani." Dejala je še, da je Macron ukrepal le zahvaljujoč "delu feminističnih organizacij in parlamentarcev". "Lahko se pohvali, ampak to je v prvi vrsti naša zmaga," je dejal Panotova.

Porast desničarskih ideologij

Medtem ko je splav v večini EU zakonit, so desničarski populisti v nekaterih državah uvedli strategije, ki omejujejo ali zapletajo dostop do splava. Na Madžarskem denimo morajo nosečnice pred prekinitvijo nosečnosti poslušati utrip ploda, včasih opisan kot "fetalni srčni utrip", izraz, ki ga zdraviška stroka v glavnem zavrača. Poljska je prepovedala splav v večini primerov, dokler je bila na oblasti desničarska stranka Zakon in pravičnost, novi premier Donald Tusk si zdaj sicer prizadeva za razveljavitev teh prepovedi.

Tudi v Franciji skrajno desničarska stranka Nacionalni zbor, ki jo vodi iz ozadja Marine Le Pen, uradno sicer podpira pravico do prekinitve nosečnosti, a vsi njihovi člani niso enotni glede tega vprašanja oziroma glede te svoboščine, saj jih je kar 12 od 88 glasovalo proti, 14 pa jih je bilo vzdržanih.

S tem, ko je Macron le nekaj mesecev pred volitvami podprl ta izjemno priljubljen predlog, je povzročil velike težave konservativcem in skrajnim desničarjem, medtem ko je močno pridobil simpatije levice. Vpis pravic do splava v ustavo je bil način "združevanja proti konservativcem in reakcionarjem", je za POLITICO povedal Christopher Weissberg, poslanec v vrstah, ki podpira Macrona.