Nepričakovano

Dalja Pečovnik odstopila z mesta direktorice CUDV Črna na Koroškem

D.K.
4. 3. 2024, 16.25
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 20.31
Deli članek:

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer skrbijo za otroke, mladostnike in odrasle z motnjo v duševnem razvoju in dodatnimi motnjami, bo ostal brez direktorice.

osebni arhiv
Direktorica CUDV Črna na Koroškem Dalja Pečovnik

Kot danes poroča časnik Večer je direktorica CUDV Črna na Koroškem Dalja Pečovnik prejšnji teden podala odstopno izjavo. Soglasje k njenemu odstopu pa mora zdaj podati še ministrstvo za solidarno prihodnost. Ustanoviteljica javnega zavoda je namreč država, direktorja pa imenuje in razrešuje svet zavoda s soglasjem ministra, po predhodnem mnenju lokalne skupnosti. 

Pečovnikova je odstopila pred koncem drugega mandata, ki bi se ji sicer iztekel v letu 2027. Kot je povedala za Večer, je odstopila zaradi slabe podpore sveta zavoda. Po neuradnih podatkih Večera naj bi do nekaterih nesoglasij prišlo tudi pri imenovanju strokovnega vodje centra, pri čemer naj direktorica ne bi imela možnosti lastne izbire, še piše Večer. Kot dodaja omenjeni časnik, pa to ni edini razlog, saj razmere in odnosi znotraj zavoda naj ne bi bili najboljši. Pečovnikova za Večer kaj več ni želela pojasnjevati. Omenila je le, "da vse stvari dobro tečejo, tudi projekt deinstitucionalizacije". Pilotni projekt, v okviru katerega je novo domovanje v 19 stanovanjskih enotah po Koroški dobilo okoli sto uporabnikov CUDV.

V svetu zavoda nad odstopom direktorice presenečeni

Da so presenečeni nad njenim odstopom, pa je za Večer dejala predsednica sveta zavoda Irena Došen. "Njen odstop nas je presenetil," je navedla in dodala, da so sicer prejeli odstopno izjavo Pečovnikove, da ostali postopki pa še tečejo. Kot so pojasnili pri Večeru, je imela pri tem v mislih pridobitev soglasja ministra in seznanitev lokalne skupnosti z direktoričinim odstopom. "Pri imenovanju strokovnega vodje, kar se je zgodilo že sredi lanskega decembra, smo ravnali v skladu s predpisi, zgodba ima vsaj dve plati. Zakon o zavodih in tudi statut govori o tem, da svet zavoda imenuje tako direktorja zavoda kot strokovnega vodjo in mi smo se tega držali," je za Večer pojasnila Irena Došen in dodala, da odstopa Pečovnikove ni zahteval nihče.  

Pohvalila je tudi projekt deinstitucionalizacije, za katerega je dejala, da je bil dobro izpeljan, da so nastale lepe hiške, ki jih bo potrebno spremeniti v dom, še piše Večer. Projekt bo po njenih navedbah nadaljeval nov direktor, ki ga bodo iskali z razpisom. 

CUDV Črna na Koroškem je namreč v okviru projekta deinstitucionalizacije v stanovanjske enote po Koroški lani preselil skoraj sto uporabnikov. Triletni projekt je bil v vsebinskem in investicijskem delu skupno vreden 7,2 milijona evrov in je bil sofinanciran z evropskimi in državnimi sredstvi. V okviru projektnih aktivnosti so po Koroški na novo vzpostavili 19 stanovanjskih enot in vanje preselili 96 uporabnikov. CUDV Črna je sicer že pred projektom deinstitucionalizacije imel vzpostavljenih nekaj stanovanjskih enot po Koroški.

CUDV Črna pa je iz mehanizma za okrevanje in odpornost pridobil tudi 5,8 milijona evrov sredstev za gradnjo doma za starejše občane v Črni na Koroškem. Predvideno je, da bi do sredine leta 2026 v dveh stavbah zgradili dom za starejše z 48 mesti. Gradnjo doma pa podpira tudi občina Črna.