Dezinformacije

Kdo je širil paniko z lažnimi stenicami?

G.G./STA
1. 3. 2024, 16.20
Posodobljeno: 1. 3. 2024, 16.23
Deli članek:

Lansko jesen je Francijo zajel preplah zaradi domnevne epidemije posteljnih stenic. Izkazalo se je, da gre za lažne vesti, ki pa so se širile kot požar.

Profimedia
Stenice se rade namestijo v vzmetnicah.

"Polemiko o stenicah so na družbenih omrežjih umetno okrepili računi, za katere je bilo ugotovljeno, da imajo ruske povezave ali izvor," je povedal francoski minister za evropske zadeve Jean-Noel Barrot. To so "v veliki meri okrepili računi, povezani s Kremljem", je dodal. Po njegovih besedah so računi na družbenih medijih celo ustvarili "lažno povezavo med prihodom ukrajinskih beguncev in širjenjem stenic".

Do komentarjev Barrota prihaja po vse pogostejših opozorilih Francije o nevarnostih ruskih dezinformacij, katerih cilj je predvsem spodkopavanje podpore Ukrajini, ki se bori proti ruski agresiji. Francoske obveščevalne službe so po poročanju medijev ugotovile, da obstaja povezava med Rusijo in preplahom zaradi posteljnih stenic, vendar je to prvič, da je kak francoski minister to potrdil v javnosti.

Na družbenih omrežjih so se od sredine septembra lani širili amaterski videoposnetki in fotografije, ki so poročali o navzočnosti teh žuželk, ki se prehranjujejo s človeško krvjo. Na udaru stenic, ki običajno gnezdijo v vzmetnicah, lahko pa se zakopljejo tudi v prtljago in oblačila, naj bi bila po teh lažnih vesteh predvsem francoska velemesta, na čelu s Parizom. Žuželke naj bi opazili v pariškem metroju, na hitrih vlakih TGV in na pariškem letališču Charles De Gaulle. Oktobra so v Franciji zaradi domnevnega napada stenic zaprli tudi več šol.