Mrzlica denga

Izredne razmere v Peruju

M.G.
27. 2. 2024, 07.11
Posodobljeno: 27. 2. 2024, 07.25
Deli članek:

V Peruju so v večjem delu države razglasili izredne razmere, saj sta vročinski val in obilica deževja ustvarila idealne razmere za širitev virusa denga.

Profimedia
Delavec zaplinjuje s strupom proti komarjem za nadzor mrzlice denga.

Včeraj je perujska vlada odobrila predlog za razglasitev izrednih zdravstvenih razmer, je novinarjem zaupal zdravstveni minister Cesar Vasquez. Le nekaj ur pred tem je minister povedal, da je izbruh mrzlice denga neizbežen. Izredne razmere bodo razglasili kar v 20 od skupno 25 pokrajinah Peruja, kar pomeni, da bodo povečali (finančna) sredstva v boju proti tej bolezni na prizadetih območjih.

Ocenjujejo, da se je v državi v samo v letošnjem letu število primerov mrzlice denga povečalo na 31,300 primerov, umrlo pa je že 32 ljudi, je še dodal Vasquez. Virus denge prenašajo komarji vrste Aedes aegypti (komar ščitar), trenutno vreme v Peruju pa je ustvarilo popolno gojišče za njihov razcvet, saj se ob takšnih vremenskih pogojih zelo hitro razmnožujejo.

Denga, ki se večinoma prenaša s piki okuženih komarjev, povzroča simptome, kot so vročina, slabost, bruhanje, utrujenost in bolečine v telesu, v najhujšem primeru pa tudi smrt. Večina doslej opaženih primerov v Peruju je bila na severu države, kjer so bolnišnice že prepolne. Za virus denge sicer ni odobrenih cepiv, preventiva je tako odvisna od nadzora in zaščite pred piki komarjev.

Profimedia
Bolnišnice na severu Peruja so zaradi številnih obolelih že prepolne.

Lani je v Peruju zaradi mrzlice denga umrlo 428 ljudi, po uradnih podatkih pa bi naj bilo okuženih 269.216. Od leta 2023 se andska država sooča z visokimi temperaturami in močnim deževjem zaradi vremenskega pojava El Nino, ki je segrel morje ob obali Peruja.