Slovenj Gradec

Sojenje za uničenje Arsenovićevega lokala Rožmarin: obtožena molčita

Nejc Strojnik
26. 2. 2024, 20.39
Deli članek:

Pet let stara zgodba o napadu na lokal mariborskega župana Saše Arsenoviča bi lahko v nekaj mesecih dobila epilog. Danijel Marhold in Robert Reher zanikata, da sta zrežirala napad, Marhold pravi, da je vse izmišljeno.

Sašo Bizjak
Posledice eksplozije na lokalu.

Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu se je začelo sojenje, povezano z uničenjem mariborskega lokala Rožmarin, ki je v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. Napad na objekt sta 28. marca 2019 v nočnih urah izvedla takrat 21- in 17-letni moški, ki sta nanj namestila eksplozivno napravo in jo aktivirala.

Kriminalisti so ugotovili, da naj bi jima bil storitev kaznivega dejanja predlagal Robert Reher, pirotehnični izdelek pa da jima je izročil Danijel Marhold. Krivdo sta tako Reher kot Marhold na sodišču zanikala že na predobravnavnem naroku pred dobrim letom dni, pri čemer je sodnica Valerija Matvos Jeromel poudarila, da je bil začetek glavne obravnave zaradi usklajevanja terminov večkrat preklican in da se je sojenje zato začelo s takšnim zamikom.

»Nič od navedenega ni res«

Reharja obtožnica bremeni, da je marca 2019 v Mariboru naklepoma napeljal starejšega mladoletnika k storitvi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Nagovoril naj bi ga bil, da proti plačilu 300 evrov na gostinskem lokalu Rožmarin čim bolj na sredini steklene stene, kjer je tudi vhod v lokal, nastavi in sproži eksplozivno napravo. Rehar glede na obtožnico mladoletnika pozna že iz njegovega otroštva, saj ta trenira boks v Železničarskem boksarskem klubu, katerega predsednik je Rehar. Obtoženi, ki se je sojenja udeležil v družbi zagovornika Mihe Šošića, je po prebrani obtožnici dejal, da se ne bo zagovarjal in da ne bo odgovarjal na vprašanja.

Da nič od navedenega ni resnično in da tudi on ne bo odgovarjal na vprašanja, pa je dejal Danijel Marhold, ki ga v kazenski zadevi zagovarja Željko Leljak. Marholdu obtožnica očita pomoč pri storitvi kaznivega dejanja, saj naj bi bil že omenjenemu mladoletniku pomagal, s tem da mu je izročil eksplozivno sredstvo z zažigalno vrvico.

Eksplozivno telo je bilo v obliki 15 centimetrov dolgega valja s premerom med pet in osem centimetri. Marhold naj bi bil mladoletniku tudi naročil, da mora eksplozivno telo zalepiti na steno gostinskega lokala. Poleg tega mu je izročil še 20 evrov za nakup lepilnega traku in mu naročil, da naj se po tem, ko bo vrvico prižgal in se bo ta začela iskriti, odstrani. S tem je po besedah tožilca Iva Šumeta mladoletniku dal nasvet in navodila, kako naj izvede kaznivo dejanje.

Kaj se je julija 2019 dogajalo v Niagari

Mladoletnik je kaznivo dejanje izvedel s pomočjo Timoteja Vodopivca, ki je kupil lepilni trak in stražil, v sodelovanju pa sta tako povzročila nevarnost za življenje ljudi in premoženje velike vrednosti. Ob eksploziji se je razbilo in razpokalo steklo, poškodovana je bila notranjost gostinskega lokala Rožmarin, zaradi česar je bila družbi Galerija Gosposka v lasti župana Arsenoviča povzročena škoda v višini 16 tisoč evrov. Za sto evrov škode je nastalo tudi na sosednjem objektu, zaradi posledic eksplozije pa bi lahko bila ogrožena še življenja naključnih mimoidočih.

Poleg opisanega obtožnica Marholdu očita še kaznivo dejanje oviranja pravosodnih oziroma drugih državnih organov, saj da je julija 2019 v nočnem lokalu Niagara z namenom, da bi v sodnem postopku vplival na pričanje, grozil in ustrahoval mladoletnega storilca, da naj na sodišču spremeni izjavo, ki jo je podal na policiji, in pove zgodbo, ki bo v prid Marholdu. V nasprotnem primeru pa da bo nad njega poslal »pubece, ki ga bodo zlamali«.

Tokratni narok se je hitro zaključil, glede na predhodno težko usklajevanje datumov, ki bi ustrezali vsem vpletenim, pa so se navzoči dogovorili za štiri datume nadaljnjih narokov glavne obravnave, ki so razpisani vse do 21. maja. Prvi naslednji narok je razpisan za 18. april, ko bodo zaslišali prve priče.

Za »izvajalca« postopek že končan

Že leta 2021 je mariborsko okrožno državno tožilstvo na poizvedovanje časnika Večer, kako je s postopkom zoper dvojico, ki je namestila eksplozivno napravo na lokal mariborskega župana, odgovorilo, da je zoper storilca, ki je bil v času storitve kaznivega dejanja še mladoletnik, kazenski postopek že pravnomočno končan. Kako, zaradi tajnosti postopka zoper mladoletnika niso pojasnili. Timotej Vodopivec pa je še pred začetkom sojenja s tožilstvom podpisal sporazum, priznal dejanje in bil obsojen.