Topel južni veter

Ob koncu meteorološke zime nas bo obiskal puščavski prah

G.G.
26. 2. 2024, 17.59
Posodobljeno: 26. 2. 2024, 18.08
Deli članek:

Se bodo v zadnjih dneh meteorološke zime vrnile nizke temperature? Ne, nad naše kraje jadra topel zrak iznad severne Afrike.

Profimedia
Ob pravi svetlobi in določeni količini saharskega prahu se lahko nebo obarva v rdečkasto-vijolične odtenke. Tako je bilo v začetku februarja na jugovzhodu Anglije.

Nad Sredozemljem, Alpami in Balkanom bodo zapihali južni višinski vetrovi in tudi k nam prinašali zrak iznad severne Afrike, nas obveščajo o aktualni vremenski situaciji na Agenciji RS za okolje (Arso). To pomeni, da bodo temperature kar visoke, podnevi bodo presegle 10 stopinj Celzija. Okrepljeni južni veter bo proti severu prinesel tudi nekaj puščavskega prahu, pojav, ki ga spoznavamo večkrat na leto. V torek bo puščavski prah dosegel območje južne Italije in Tirenskega morja, v sredo pa ga bo veter odložil tudi na širše območje Slovenije. V četrtek bo še nad našimi kraji, v petek pa se bo pomaknil proti severu. Dosegel bo celo območje Baltika in južne Skandinavije.

Padavin bo v sredo in četrtek malo, zato bo na tla padla le majhna količina prašnih delcev. Nasvet vremenskih navdušencev s portala Neurje.si, da naj čiščenje jeklenih kojničkov malce počaka, pa je vseeno na mesto. Razen če je vaš avto zelo zelo umazan.

Velja omeniti, da puščavski prah ni le nadloga, ki jo je v deževnih dneh treba čistiti z avtomobilov, temveč gre za koristen pojav, saj je pesek bogat z minerali ter predstavlja naravno gnojilo za vrtove in njive.