Morilsko e-kolo

Video: Najmanj 15 mrtvih v požaru na vzhodu Kitajske

M.G.
24. 2. 2024, 14.07
Posodobljeno: 24. 2. 2024, 14.15
Deli članek:

Požar, ki je zajel 34-nadstropno stavbo v Nanjingu, naj bi sprožilo v stavbi parkirano električno kolo, ki se je (samodejno?) vnelo.

X (Byron Wan, @Byron_Wan)
Posledice požara na fasadi 34-nadstropne zgradbe v Nanjingu, kjer je umrlo 15 ljudi.

Po zadnjih podatkih je v požaru na Kitajskem, ki so ga gasilci včeraj že ukrotili, umrlo 15 ljudi. Predhodna preiskava kaže, da je 34-nadstropna zgradba najverjetneje zagorela zaradi samodejnega vžiga električnega kolesa, ki je bilo parkirano na odprtem nadstropju stavbe. Med obsežnim požarom je bilo poškodovanih vsaj še štiriinštirideset ljudi, dva od teh sta v kritičnem stanju, ostali pa so utrpeli lažje poškodbe, poroča medijska hiša CCTV.

Posnetki na kitajskih družbenih omrežjih so pokazali, da se je požar nedvomno začel znotraj bloka, saj se je ogenj iz notranjosti širil na zunanjost zgradbe. Iz posnetkov se tudi vidi, kako se iz stanovanj v različnih nadstropjih valijo valovi dima, ki so puščali ožige na fasadi stavbe.



Župan Nanjinga Chen Zhichang je že zgodaj zjutraj sklical tiskovno konferenco na kateri se je priklonil javnosti in izrekel globoko obžalovanje družinam žrtev in tistim, ki so bili v nesreči poškodovani. Dejal je še, da so mestni funkcionarji "globoko užaloščeni" zaradi dogodka in dodal, da preiskava poteka. "Žrtvam in družbi bomo ... dali odgovor," je dejal vidno šokiran.

Omenjeni požar je bil v soboto sicer priljubljena tema na kitajskem družbenem omrežju Weibo, saj si je posnetke požara do popoldneva ogledalo že več kot 470 milijonov ljudi. Pri tem so se nekateri obregnili ob dejstvo, da ni več dovolj, da se voditelji samo opravičujejo in priklanjajo po vsakem večjem incidentu, treba je nekaj narediti, da se situacija izboljša.


Okvarjena električna kolesa naj bi bila vzrok za že kar nekaj požarov v državi v zadnjih letih. Zato so nekateri spletni komentatorji, vključno z  nekdanjim glavnim urednikom Global Timesa Hu Xijinom, vlado včeraj pozvali k strožjim predpisom o uporabi in shranjevanju električnih koles. "To je res šokantno in srce parajoče. Kako upravljati električna kolesa, je velik problem, ki se ga je treba lotiti," je zapisal Hu Xijin, ki ima na Weibu približno 24 milijonov sledilcev.