"Posebni" prijateljski odnosi

Putin obdaroval jedrskega Kima z novim avtomobilom

J.V.
20. 2. 2024, 10.55
Posodobljeno: 20. 2. 2024, 13.25
Deli članek:

Znano je, da je severnokorejski samodržec strasten zbiratelj luksuznih avtomobilskih znamk.

Profimedia
Putin je Kima obdaroval z limuzino Auros Senat.

Ruski predsednik Vladimir Putin je severnokorejskemu voditelju Kim Džong-unu podaril avtomobil ruske izdelave za njegovo osebno zbirko v znak "posebnih prijateljskih odnosov med državama". Za katero znamko in tip avtomobila gre, severnokorejski državni mediji ne navajajo. Kot je znano, so vezi med Moskvo in Pjongjangom postale še tesnejše od pričetka ruske "posebne vojaške operacije" v Ukrajini februarja 2022.

"Najboljše možno darilo"

Putinovo darilo je v nedeljo sprejela Kimova sestra Kim Yo Jong in ga označila za "najboljše možno darilo" ter "jasen dokaz posebnih prijateljskih odnosov" med Rusijo in Severno Korejo. Kim je sicer strasten zbiratelj in ljubitelj predvsem zahodnih luksuznih avtomobilskih znamk, ki jih mora v državo zaradi sankcij Zahoda nezakonito pretihotapiti.

Profimedia
Kim na obisku pri Putinu v Rusiji septembra lani.

Čeprav znamka in model Putinovega avtomobila - darila ostajata skrivnost, Politico poroča, da je Kim med obiskom Rusije septembra lani oči vrgel na Putinovo predsedniško limuzino Aurus Senat. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je po pisanju BBC potrdil, da je severnokorejski vodja za darilo prejel prav to limuzino.