Preiskava v teku

Truplo Navalnega poslali na »kemijsko analizo,« mama ga ne bo videla še najmanj 14 dni

S.R.
19. 2. 2024, 18.14
Posodobljeno: 19. 2. 2024, 18.14
Deli članek:

Družina preminulega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega še naprej bije bitko za njegovo truplo.

Profimedia
Cvetje pred spomenikom žrtvam politične represije v Moskvi.

Smrt Alekseja Navalnega, ki je dvignila na noge zahodne politike, pa tudi številne zahodne medije, po navedbah ruskih oblasti preiskuje njihov nacionalni preiskovalni urad. Trupla medtem še vedno ni videla Navalnijeva mama Ljudmila, ki se je danes zjutraj zglasila pred mrtvašnico, v kateri naj bi se nahajalo, kar je danes potrdila tiskovna predstavnika pokojnika Kira Jarmiš.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes novinarjem pojasnil, da vprašanje, ali Navalnijevo truplo predati v roke njegove družine, ni v pristojnosti Kremlja. »Ne, to ni vprašanje za nas. Mi ne obravnavamo tega primera. To ni v rokah predsedniške administracije,« je poudaril Peskov, ki je na vprašanje, ali poteka preiskava okoliščin Navalnijeve smrti, odgovoril, da je preiskava v teku in da se »v zvezi s tem izvajajo vsi potrebni ukrepi.« Dodal je, da izsledki preiskave še niso znani. Novinarji so Peskova vprašali še, ali v Kremlju razmišljajo tudi o lastni preiskavi smrti Navalnega, na kar je odgovoril, da se »izvajajo ukrepi, ki jih terja ruska zakonodaja.«

Jarmiševa je pozneje pojasnila, da so medtem iz ruskega preiskovalnega urada Navalnijevi mami in odvetnikom sporočili, da so truplo poslali na »kemijsko analizo,« ki bo trajala »nadaljnjih 14 dni,« zato jim ga še ne morejo izročiti.