Katastrofalno stanje avtobusa

Policija iz prometa izločila vidno zdelan bosanski avtobus

M.G.
6. 2. 2024, 10.13
Posodobljeno: 6. 2. 2024, 10.27
Deli članek:

Zob časa je očitno, kar pošteno zagrizel v dvonadstropni avtobus s 70 potniki, ki so ga nemški policisti v dobrobit varnosti potnikov izločili iz prometa.

Profimedia
(slika je simbolična)

Policija iz Karlsruheja v Nemčiji je nedavno ustavila avtobus bosanskih registrskih tablic, saj je njegovo stanje že od daleč bilo videti v vprašljivem stanju. Šlo je za dvonadstropni avtobus, s katerim so želeli pripeljati okrog 70 potnikov iz Dortmunda v Neum v Bosni in Hercegovini. Policisti, ki so avtobus ustavili na avtobusni postaji v Karlsruheju, so poudarili, da so bile tehnične pomanjkljivosti očitne že od zunaj, avtobus je imel namreč počeno vetrobransko steklo, slabe pnevmatike, vzvratna ogledala pa je imel pritrjena kar z navadnimi vezalkami za čevlje.

"Ob natančnejšem strokovnem pregledu ogledu avtobusa so bile ugotovljene še dodatne pomanjkljivosti, ki bi lahko resno ogrozile varnost potnikov in tudi drugih udeležencev v prometu. Najdenih je bilo več razpok v nosilnem okvirju, pnevmatike so bile porozne, stanje zavor je bilo v katastrofalno, zadnja krmilna os pa je bila tik pred tem, da poči in razpade. Po končanem pregledu je bilo vozilu tudi prepovedana nadaljnja vožnja in odrejena izločitev iz obratovanja" so sporočili iz tamkajšnje policije.

Poleg tehničnih okvar so policisti ugotovili tudi, da so kar trije vozniki, stari od 50 do 55, močno prekoračili dovoljen čas vožnje, oziroma so vozili več ur, kot bi jih po zakonu smeli.

Potniki so bili sicer sprva vidno razburjeni in jezni, saj se morali kar nekaj ur čakati, vendarle so se pomirili, ko so izvedeli, v kako nevarnem vozilu bi se morali peljati še več ur do doma. Prevoznik je moral plačati visoko kazen in organizirati tudi nadomesten avtobus s spočitim voznikom, da so lahko jezni in osupli potniki po več urah čakanja končno le nadaljevali pot proti Bosni in Hercegovini.