vredne 120.000 evrov

Brazilka zasačena med tihotapljenjem 130 smrtonosnih žabic

U.C.
4. 2. 2024, 17.24
Posodobljeno: 4. 2. 2024, 19.13
Deli članek:

Na letališču v Bogoti v Kolumbiji so carinski delavci v prtljagi ženske iz Brazilije odkrili nekaj živega in poskočnega. V škatlicah za film se je povsem dehidriranih in pod hudim stresom skrivalo 130 žab, ki jih imenujejo tudi »žabe puščice«.

SECRETARÍA DISTRITAL DE AMBIENTE DE BOGOTÁ
Tako zelo privlačne, a vendar tako zelo strupene.

Njihov strup namreč ameriški domorodci uporabljajo za pomakanje puščic, s katerimi ciljajo plen. Ena drobna kapljica strupa ubije ptice ali majhne sesalce. »Kaj nameravate s temi žabami, kje ste jih dobili?« so pristojni vprašali zasačeno žensko. Odgovorila je, da jih je dobila v dar od ljudstva na območju Nariño. Takšnega daru je bila zagotovo vesela, saj je vreden kar 130.000 dolarjev, oziroma približno 120.300 evrov. Drobne žabe so zelo iskan plen na črnem trgu.

Stroga kazen ženski, ki zagotovo ni zagovornica pravic živali,  ne bo ušla, najbrž jo čaka 5-12 mesecev v zaporu in še denarna kazen v višini do 13.000 evrov.

Žabice, ki jih imenujejo tudi dragulj deževnega gozda, so ogrožena vrsta, ki izvira iz Srednje in Južne Amerike. Na svojo toksično kožo opozarjajo s svarilno kombinacijo barv, med njimi: rdečo in črno, rumeno in zeleno, oranžno in srebrno, modro in rumeno, zeleno in črno, roza in srebrno. Čeprav našim očem privlačne, pa so strupene tudi za človeka, povzročajo zatekanje, paralizo in smrt.