Kontrola

Foto: Romun v štruci kruha skrival 33.000 evrov

R.T.
30. 1. 2024, 19.52
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 19.52
Deli članek:

Bavarski urad ZKV, ki predstavlja trn v peti kriminalcev, je v lanskem letu zasegel skoraj za dva milijona evrov sredstev sumljivega izvora.

Generalstaatsanwaltschaft München
Štruca kruha, polna denarja.

Bavarski policisti so nedavno med kontrolo prometa na območju počivališča Irschenberg jugovzhodno od Münchna naleteli na romunskega voznika, ki je v pekovskih izdelkih skrival pravo bogastvo. V štruci kruha je skrival celih 33.000 evrov. Denar so mu zasegli, odvisno od njegovega izvora pa bo pristal v rokah morebitnih žrtev, ali pa bo z njim oplemenitili bavarski proračun.

Generalstaatsanwaltschaft München
Denar je skrival v kruhu.

Za zaseg je zaslužen bavarski urad za odvzem premoženjske koristi (Zentral- und Koordinierungsstelle Vermögensabschöpfung Bayern - ZKV), ki deluje pod okriljem državnega tožilstva ter ki predstavlja trn v peti kriminalcev, tihotapcev in uličnih tolp. Po besedah direktorice urada Hildegard Bäumler-Hösl »lahko zasežejo sredstva nejasnega izvora, tudi če za to ni pravne podlage.«

Kot poroča nemški tabloid Bild, so v enem primeru med kontrolo na avtocesti na območju občine Oberaudorf pri nekem vozniku zasegli kar 16,12 kilograma zlata, danes vrednega približno 950.000 evrov. V vozilu ga je skrival voznik lexusa, ki je bil videti živčen, zaradi česar so opravili podrobnejši pregled.

Generalstaatsanwaltschaft München
Zasegli so skupno 16,12 kilograma zlata.

Pri enem vozniku fiata, ki so ga ustavili v bližini Kufsteina, so našli 25 zlatih kovancev, vrednih 50.000 evrov, ter še 50.000 evrov gotovine. Vse skupaj je skril v rezervoarju za gorivo, v katerem mu je ostalo prostora le še za 20 litrov goriva.

Urad ZKV je v letu 2023 s podobnimi primeru zasegel skoraj dva milijona evrov, še poroča Bild. »Tudi če kriminalcem ne grozi kazenski pregon, jim lahko zasežemo dobiček. Zločin se ne sme izplačati!« je navedla Hildegard Bäumler-Hösl

Generalstaatsanwaltschaft München
V rezervoarju je bilo prostora le za 20 litrov goriva.

Generalstaatsanwaltschaft München
Zasežena gotovina.