Težave s smetmi

Video in foto: Med odpadno embalažo tudi klobasa, ovčja glava in drobovina

D.K.
30. 1. 2024, 18.43
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 18.50
Deli članek:

V Koroškem centru za ravnanje z odpadki Kocerod je decembra lani zaposlenim na pomoč priskočil robot z umetno inteligenco, a težavam vseeno ni videti konca. Srš problema ostaja v nevestnem ločevanju odpadkov, ki, kot kaže, Korošcem ne gre od rok.

Kocerod
»Ta klobasa med embalažo nima kaj iskati, kaj šele ovčja glava in drobovina, ki jo je nekdo odložil med embalažo," opozarjajo pri Kocerodu.

Čeprav si vodstvo Koceroda ves čas prizadeva in krajane obvešča, kako je treba ločevati odpadke, kot kaže, njihove zahteve ne padejo na plodna tla. Težavam s smetmi na Koroškem ni videti konca. Pozivu po pravilnem odlaganju smeti so se v preteklih mesecih pridružile že tudi domala vse koroške občine, ampak kot je razvidno iz objavljenih fotografij in posnetkov, ki jih Kocerod redno objavlja na Facebooku, njihove prošnje in zahteve niso bile ravno uslišane. 

Novo leto, stare težave 

»Ponovno smo priča nepravilnemu odlaganju odpadkov na ekološkem otoku pri Zdravstvenem domu Vuzenica. Kljub nameščeni varnostni kameri in opozorilom posameznikom se zgodba žal ponavlja. To dejanje ni le v nasprotju z okoljskimi standardi, temveč tudi zmanjšuje učinkovitost naših prizadevanj za ohranjanje čistega okolja. Ekološki otoki predstavljajo ključno orodje pri ustvarjanju čistejšega in bolj trajnostnega okolja, zato je pomembno, da vsi skupaj spoštujemo pravila njihovega pravilnega uporabljanja,« so na nepravilnosti pred dnevi opozorili na straneh vuzeniške občine, kjer so ponovno objavili tudi navodila glede ločevanja odpadkov.

»Opozarjamo vse uporabnike ekoloških otokov, da je odgovorno ravnanje z odpadki ključnega pomena za ohranjanje čistosti našega okolja. Ekološki otoki so namenjeni ločevanju in recikliranju odpadkov, kar prispeva k zmanjšanju obremenitve našega planeta. Nepravilno odlaganje odpadkov na teh mestih ne le ogroža naše okolje, ampak tudi onemogoča učinkovito ravnanje z odpadki,« so dodali in pozvali vse uporabnike, da se zavedajo pomena pravilnega odlaganja odpadkov na ekološke otoke in spoštujejo pravila lokalnih uredb ter smernic glede ločevanja odpadkov.

»Ekološki otoki predstavljajo ključno orodje pri ustvarjanju čistejšega in bolj trajnostnega okolja, zato je pomembno, da vsi skupaj spoštujemo pravila njihovega pravilnega uporabljanja,« so na nepravilnosti pred dnevi opozorili na spletnih straneh vuzeniške občine, kjer so ponovno objavili tudi navodila glede ločevanja odpadkov.

»V primeru opazovanja nepravilnosti ali suma nepravilnega odlaganja odpadkov vas pozivamo, da o tem obvestite pristojne organe ali nas, da bomo lahko takoj ukrepali in preprečili nadaljnje kršitve,« so pozvali. »Hvala vam za sodelovanje in skupno prizadevanje za boljšo in čistejšo prihodnost,« so sklenili.

Med embalažo ogromno hrane in tudi drobovina klavnih živali 

S posnetkom na nepravilno ločene odpadke so danes ponovno opozorili tudi pri Kocerodu, kjer pravijo, da je »najučinkovitejše sortiranje odpadkov ravno na izvoru, torej tam, kjer odpadek nastane«. Kot so zapisali, je v tem primeru hrana kriva za sežig odpadkov, ki bi jih sicer lahko izločili in reciklirali. »Tako pa ljudje uničijo trud drugih, ki prebirajo in poskrbijo za to, da te odpadke sežgemo, posledično pa podihamo vso zažgano plastiko. Poglejte, kaj se dogaja v Anhovem in Soški dolini,« so dodali.

Prav tako pa so z javnostjo delili tudi fotografijo, ob kateri so navedli: »Ta klobasa med embalažo nima kaj iskati, kaj šele ovčja glava in drobovina, ki jo je nekdo odložil med embalažo.«

Ob tem so nekateri uporabniki družbenega omrežja Facebook ogorčeni in menijo, da bodo v družbi Kocerod morali poostriti nadzor nad ločevanjem odpadkov in občane visoko kaznovati. Spet drugi temu nasprotujejo in opozarjajo, da lahko delo namesto njih opravijo v zbirnem centru, saj »da jih s tem namenom plačujejo«.

Odpadke sortira tudi robot

Ob tem naj še spomnimo, da je od lanskega leta na Kocerodu, kjer je skupno zaposlenih 110 delavcev, v delo oziroma ločevanje odpadkov vpet tudi robot z umetno inteligenco, ki je sposoben v eni izmeni nadomestiti dva do tri zaposlene, o čemer smo že poročali.