Smeti

Korošci "pravi packi" pri ločevanju odpadkov

D.K.
10. 10. 2023, 11.59
Posodobljeno: 10. 10. 2023, 12.21
Deli članek:

Ločevanje odpadkov v nekaterih regijah še vedno povzroča številne težave. Med drugim se v zadnjih mesecih kar vrstijo opozorila, da so Korošci pri tem "pravi packi".

Facebook Koroška Čveka
Ločevanje odpadkov v Kotljah na območju Občine Ravne na Koroškem

Za učinkovit proces odstranjevanja in predelave odpadkov so v prvi fazi na Koroškem odgovorni v Kocerod-u, kjer pa opozarjajo, da brez sodelovanja prebivalcev ne bo šlo, "saj je najučinkovitejše sortiranje odpadkov ravno na izvoru, torej tam kjer odpadek nastane".  

"Ekološki otoki so za odlaganje steklovine, papirja in kartona. Vse ostalo so dodatni stroški, ki bremenijo vse nas uporabnike. Bomo plačevali svinjarijo neodgovornih someščanov?," so konec maja ob fotografiji zapisali na straneh omenjenega podjetja. 

Od takrat se pozivi po sortiranju odpadkov le še stopnjujejo. Na družbenih omrežjih pa vrstijo fotografije, s katerih je razvidno, da so prošnje in zahteve naletele na gluha ušesa. "V mesecu juliju je bil na vse naslove poslan dopis o novi ureditvi zbiranja odpadkov na otokih, vendar nanje ljudje še vedno odlagajo smeti, ki tja ne sodijo. V priloženih fotografijah (otok za vežico v centru Kaple) je razvidno, da ljudje ne spoštujejo predpisov, ki so dani. Zato še enkrat apeliramo na vse, da se držite novih navodil, sicer lahko pride do popolne ukinitve otokov," so med drugim danes zapisali na Facebook strani Kapla na Kozjaku, kjer se zavzemajo za lepši kraj.   

S podobnim zapisom je občane Podvelke na Facebooku nagovoril tudi tamkajšnji župan Miran Pušnik in jih pozval k pravilnemu ločevanju odpadkov. "Sedaj, ko smo na mestih ekoloških otokov postavili posode samo za papir in steklo, je na nekaterih mestih nastal problem (odlagajo se odpadki, ki tja ne sodijo)! Zato vas še enkrat pozivam, da na ekološke otoke odlagate zgolj steklo in papir, embalažo in mešane komunalne odpadke pa zbiramo doma in jih predamo v prevzem, ko je termin zbiranja teh odpadkov na naših naslovih," je zapisal. Prosim vas, da poskrbimo, da bodo odpadki pravilno ločeni in tako bo naša občina čista, kot si jo želimo vsi. Naš planet želimo ohraniti v dobri kondiciji predvsem za naše najmlajše‼️ zato je skrb za odpadke še toliko bolj pomembna," je zapisal župan Podvelke. 

O problematiki ločevanja odpadkov debata tekla tudi na Ravnah

O težavah glede odlaganja komunalnih odpadkov so junija seznanili tudi svetnike občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem in pozvali občane, da upoštevajo navodila. Ampak kot kaže, tudi to ni zaleglo. Saj se v javnosti še vedno pojavljajo fotografije napačno odloženih smeti.

Kot zanimivost naj še omenimo, da je lani v slovenskih gospodinjstvih nastalo 648.000 ton komunalnih odpadkov, kar je za skoraj 52.000 ton manj kot v letu pred tem. Najmanj odpadkov je nastalo v koroški regiji (375 kilogramov na prebivalca), največ (549 kilogramov) pa v osrednjeslovenski regiji. Ob tem se nekateri sprašujejo, kašno bi bilo stanje z odpadki na Koroškem, če bi jih nastalo še več.