Trije dnevi, tri motnje

Arso svari pred nevarnimi delci, prihajajo turobni dnevi, nato bo »vse bolj pomladansko«

S.R.
30. 1. 2024, 17.24
Posodobljeno: 30. 1. 2024, 17.24
Deli članek:

Pred nami so trije dnevi vremenskih motenj, ki pa ne bodo prinesli nič pretresljivega. Sledilo bo nekoliko bolj pomladno obdobje.

Facebook/Arso
/

Z Agencije RS za okolje (Arso) prebivalce obveščajo, da se danes in v naslednjih dneh pričakuje preseganje dnevne mejne vrednosti PM10 v večjem delu celinske Slovenije, kar je posledica temperaturnega obrata, tako imenovane temperaturne inverzije. Ta onesnažen zrak zadržuje v nižinah, tako pri Arsu kljub sončnemu vremenu ne pričakujejo znatnega znižanja ravni delcev. Prebivalcem svetujejo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Trije dnevi, tri motnje

Središče »izrazitega območja visokega zračnega tlaka« se je po njihovih navedbah že premaknilo nad Balkan, pri čemer se v višinah zadržuje razmeroma topel in zelo suh zrak. Anticiklon nad Slovenijo bo v naslednjih dneh nekoliko oslabel, ob tem pa nas bodo prešle »tri višinske motnje, bodo prinesle predvsem povečano oblačnost,« so še napovedali pri Arsu. Prva nas bo dosegla že jutri, druga v četrtek čez dan in tretja v petek, pri čemer lahko ob prehodu oslabljene hladne fronte v četrtek popoldne na severovzhodu pade kakšna kaplja dežja. Sicer pa bo glavnina padavin ob severnih višinskih vetrovih ostala na severni strani Alp. Z bistveno bolj burnim vremenskim dogajanjem se bodo po njihovih navedbah srečali v severni Evropi, obalo Norveške bo namreč v četrtek zjutraj dosegel zelo globok ciklon, ki bo prinesel močan veter in nekoliko višje močno sneženje.

Konec tedna bo umirjen, v petek, ko nas bo prešla hladna fronta, se bo znova nekoliko ogrelo. Jutra po napovedih Arsa ne bodo več tako hladna, večinoma le nekaj stopinj Celzija pod lediščem. Ob tem se bo čez dan ogrelo tudi nad 10 stopinj Celzija, v prihodnjem tednu na vzhodu države morda celo nad 15 stopinj Celzija. »Vse bolj pomladansko bo. Nižje temperature pričakujemo v večjih kotlinah, kjer se bo dalj časa zadrževala megla.«