4 leta zapora

Bivši premier Federacije BiH pravnomočno obsojen

S.Č./STA
29. 1. 2024, 11.07
Posodobljeno: 29. 1. 2024, 11.11
Deli članek:

Sodišče v Bosni in Hercegovini je pravnomočno obsodilo nekdanjega predsednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića na štiri leta zapora. Novalića so obsodili zaradi zlorabe položaja pri nakupu 100 medicinskih ventilatorjev iz Kitajske. Vrednost spornega nakupa je bila okoli 10,5 milijona konvertibilnih mark oz. 5,3 milijona evrov.

Profimedia
Fadil Novalić

Sodišče BiH je v soboto sporočilo, da je prizivni svet sodišča v petek v celoti potrdil prvostopenjsko sodbo iz aprila lani, s katero je bil Fadil Novalić obsojen na štiri leta zapora. Sodba je tako postala pravnomočna.

Sodišče BiH je odločitev prizivnega sveta potrdilo, potem ko so v javnost že prišle informacije o njej.

 Obsodilo tudi nekdanjega direktorja federalne uprave

Poudarili so, da sodišče javnost o svojih odločitvah obvešča, potem ko obvestijo stranke v postopku. V konkretnem primeru so se informacije o tem v medijih pojavile že prej, zato so jih potrdili.

Poleg Novalića je sodišče obsodilo tudi nekdanjega direktorja federalne uprave civilne zaščite Fahrudina Solaka in Fikreta Hodžića, direktorja kmetijskega podjetja F.H. Srebrna malina, ki je uvozilo ventilatorje. Solaku je dosodilo šest let zapora, Hodžiću pa pet.

Sodišče je vse obtožene spoznalo za krive kaznivega dejanja zlorabe položaja, oprostilo pa jih je obtožb za pranje denarja in prejemanje podkupnine. Solaka je obsodilo tudi za ponarejanje dokumentov.

Afera z ventilatorji je izbruhnila maja 2020, ko so izvedenci v BiH ugotovili, da 100 ventilatorjev in zaščitna oprema iz Kitajske, ki jih je Federacija BiH kupila zaradi pandemije covida-19, ne izpolnjuje tehničnih pogojev za uporabo v bolnišnicah. Več ventilatorjev, ki so jih preizkusno namestili v bolnišnicah, se je izkazalo za neuporabne, ker niso zagotavljali potrebnega odmerka kisika.