37 milijonov evrov

Ukrajinska SBU razkrinkala primer milijonske korupcije pri nabavi orožja

S.R.
28. 1. 2024, 08.43
Posodobljeno: 28. 1. 2024, 10.26
Deli članek:

V ukrajinski varnostni službi SBU so včeraj naznanili, da so razkrinkali obsežno korupcijsko shemo na področju nabave orožja, v okviru katere so posamezniki znotraj ministrstva za obrambo državo ogoljufali za skupno približno 37 milijonov evrov.

Profimedia
Primer korupcije je povezan z nabavo topniških granat, ki jih Ukrajina nikoli ni prejela.

Zadevo so že potrdili tudi na ukrajinskem ministrstvu za obrambo, poroča tiskovna agencija Reuters. Kot so pojasnili pri SBU, s v okviru preiskave »razkrinkali uradnike ministrstva za obrambo in upravitelje dobavitelja orožja Lviv Arsenal, ki so med nabavo topniških granat ukradli skoraj 1,5 milijarde grivn.« Dodali so, da so glede na izsledke preiskave v korupcijo vpleteni nekdanji in trenutni »visoki uradniki« obrambnega ministrstva ter vodje z ministrstvom povezanih podjetij. Primer je povezan z nabavo 100.000 topniških granat za ukrajinsko vojsko, pri čemer je bila pogodba s podjetjem Lviv Arsenal podpisana avgusta 2022, torej šest mesecev po začetku ruske invazije. Plačilo je bilo izvršeno vnaprej, del sredstev pa je bil nakazan v tujino. Ukrajinska vojska nabavljenih granat nikoli ni prejela.

Pri SBU so v izjavi za javnost navedli še, da korupcije sumijo pet oseb, od katerih so eno pridržali, ko je poskušala prečkati ukrajinsko mejo. Iz ukrajinskega generalnega tožilstva so ob tem sporočili, da so ukradena sredstva zasegli in da bodo vrnjena v državni proračun.

Korupcija znotraj ukrajinske vojske je za Ukrajino, ki v času vojne med prebivalstvom ne želi zbijati morale, obenem pa želi Evropski uniji dokazati, da se s težavo spopada, posebej občutljivo področje. Tako se je moral zaradi več primerov korupcije na obrambnem ministrstvu septembra lani s čela tega ministrstva posloviti Oleksij Reznikov, ki je bil priljubljen tako v Ukrajini kot po svetu. Šlo naj bi za korupcijo pri dobavi hrane in oblačil za vojake. Sam sicer naj ne bi bil vpleten v korupcijo, a se je ta dogajala pod njegovim vodstvom.