Boris Nadeždin

Je to novi obraz Rusije, ki bo zamenjal Putinovega?

J.V./STA
23. 1. 2024, 13.30
Posodobljeno: 23. 1. 2024, 13.40
Deli članek:

V Rusiji, kjer bodo spomladi predsedniške volitve, je na presenetljivo veliko zanimanje naletela predsedniška kandidatura Borisa Nadeždina, ki nasprotuje vojni v Ukrajini. V štabu Nadeždina trdijo, da so v podporo njegovi kandidaturi zbrali že več kot 100.000 podpisov v 75 regijah, pri čemer poudarjajo, da akcija zbiranja podpisov še ni končana.

Profimedia
Bo Borisu Nadeždinu kandidatura uspela?

"Trenutno zberemo približno 15.000 podpisov na dan," je dejal Nadeždin v intervjuju, ki je bil danes predvajan na Youtubovem kanalu Hodorkovski Live. Na fotografijah in videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti dolge vrste Rusov v mestih širom države, ki želijo s svojim podpisom pomagati opozicijskemu politiku pri kandidaturi. Ali ga bo volilna komisija dejansko tudi uradno registrirala kot kandidata za volitve 17. marca, ostaja negotovo.

Podpirajo ga številni ubežniki

Kot je razvidno iz spletne strani volilne kampanje Nadeždina, so njegovi podporniki do danes zjutraj zbrali že več kot 100.000 podpisov. Osrednja volilna komisija zahteva 105.000 podpisov, ki morajo biti zbrani v različnih regijah do 25. januarja, pri čemer se iz posamezne regije upošteva le po 2500 podpisov. Nadeždin je po poročanju ruskih medijev že našel zadostno število podpornikov v Moskvi in Sankt Peterburgu, o dolgih vrstah ljudi, ki želijo podpreti njegovo kandidaturo, pa poročajo tudi iz Jekaterinburga, Krasnodara in Petrozavodska. Njegovo volilno listo so podprli tudi številni Rusi, ki so pobegnili v tujino.

Profimedia
Rusi v mestih širom države želijo s svojim podpisom pomagati opozicijskemu politiku pri kandidaturi.

Volitve v Rusiji pogosto spremljajo obtožbe o prevarah in manipulacijah. Opozicijskim politikom so v preteklosti že večkrat zavrnili kandidaturo z obrazložitvijo, da naj bi bili zbrani podpisi državljanov napačni. Decembra lani je volilna komisija zavrnila kandidaturo nekdanji ruski novinarki Ekaterini Duncovi, ki prav tako nasprotuje vojni v Ukrajini. Komisija se je sklicevala na napake v dokumentih, ki jih je predložila Duncova. Na marčevskih predsedniških volitvah je pričakovati ponovno zmago aktualnega predsednika Vladimirja Putina, kar bi bil njegov peti mandat. Putin je v začetku decembra lani potrdil, da se bo potegoval za nov predsedniški mandat. To bi mu omogočilo, da ostane na oblasti najmanj do leta 2030.