Napadi v Rdečem morju

Hutijevci ciljali ameriško bojno ladjo, izstrelek je ni dosegel

S.R.
15. 1. 2024, 07.05
Posodobljeno: 15. 1. 2024, 07.07
Deli članek:

Ameriški lovec je sestrelil protiladijski manevrirni izstrelek, ki so ga jemenski uporniki izstrelili proti ameriškemu rušilcu v Rdečem morju.

Profimedia
Ameriški rušilec USS Laboon.

Zadnjega v vrsti incidentov v Rdečem morju, kjer jemenski hutijevci, ki jih podpira Iran, v znak solidarnosti s Palestinci napadajo trgovska plovila, je že potrdila ameriška vojska. Tokrat je bilo tarča vojaško plovilo ameriške vojske, in sicer rušilec USS Laboon. Hutijevci so namreč po obsežnem raketnem napadu, ki so ga prejšnji teden na cilje v Jemnu izvedli Američani in Britanci, v teh dneh napovedali, da odslej njihova tarča ne bodo samo plovila, tako ali drugače povezana z Izraelom, temveč tudi ameriška in britanska vojaška in trgovska plovila.

Kot so pojasnili v osrednjem poveljstvu ameriške vojske (Centcom), v tokratnem napadu ni bilo poškodovanih, prav tako ni nastala gmotna škoda, saj so izstrelek prestregli v bližini jemenskega pristaniškega mesta Hodeidah.

Hutijevci so sicer včeraj obsodili ravnanje ameriške vojske, saj da njihova bojna letala letijo v bližini jemenskih obalnih mest in njihovega zračnega prostora. Tiskovni predstavnik hutijevcev Mohammed Abdulsalam je dejal, da gre za grobo kršitev njihove nacionalne suverenosti.

Hutijevci so sicer od lanskega novembra, ko so zasegli tovorno ladjo Galaxy Leader, napadli že najmanj 26 plovil, ki so plula po Rdečem morju. Številne ladjarske družbe so posledično promet preusmerile na precej daljšo pot okoli Afrike, kar močno ovira globalno trgovino in dviguje cene nafte. Od začetka napadov se je tovorni promet po Rdečem morju zmanjšal za več kot 40 odstotkov.