Prenova stala več kot 20 milijonov

Po večletni obnovi odprli palačo, v kateri so kronali Aleksandra Velikega

S.Č./STA
8. 1. 2024, 13.29
Posodobljeno: 8. 1. 2024, 14.15
Deli članek:

Po 16-letni obnovi so znova odprli palačo, v kateri so Aleksandra Velikega okronali za kralja. Palača Aigai v bližini grškega pristaniškega mesta Solun je bila eden najpomembnejših spomenikov v klasični antiki. Prenova je po pisanju tujih medijev stala več kot 20 milijonov evrov in je vključevala tudi finančno podporo Evropske unije.

profimedia
Palača Aigai

Obnovitvena dela so vključevala tudi stebrišča palače. Za javnost so mesto palače znova odprli v nedeljo. Grški premier Kiriakos Micotakis pa je na petkovi slovesnosti ob odprtju po prenovi izpostavil, da gre za spomenik svetovnega pomena. "Pomen takih spomenikov postane dediščina vsega sveta," je dejal po poročanju britanskega BBC.

Palača Aigai je bila največja zgradba klasične Grčije. Obsegala je površino 15.000 kvadratnih metrov ter vsebovala velike banketne dvorane, prostore za čaščenje in dvorišča.

Leta 336 pr. n. št. za kralja razglasili Aleksandra Velikega

Zgradili so jo pred pred več kot 2300 leti v času vladavine Aleksandrovega očeta Filipa II., ki je preoblikoval kraljevino Makedonijo v prevladujočo vojaško silo stare Grčije. Aigai blizu današnjega mesta Vergina je bilo njeno glavno mesto.

Po očetovem umoru so v palači leta 336 pr. n. št. za kralja razglasili Aleksandra Velikega, ki je nadaljeval z ustvarjanjem imperija, ki se je raztezal v Azijo in na Bližnji vzhod.

Danes so palača in bližnje grobnice Filipa II. in drugih makedonskih kraljev uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine.