Aditya-L1

Uspeh indijske vesoljske misije proti soncu

M.G.
6. 1. 2024, 21.08
Posodobljeno: 6. 1. 2024, 21.11
Deli članek:

Indija z novim uspešnim projektom postaja vse večja sila v raziskovanju vesolja.

Profimedia
Izstrelitev vesoljske sonde Aditya-L1 septembra lani. Danes je prispela na svoj cilj.

Danes se je z vstopom vesoljske sonde Aditya-L1 v orbito sonca, uspešno končala še ena indijska vesoljska misija. Indijski vesoljski program, znan po sorazmerno nizkem proračunu, skokovito raste od njihovega prvega obhoda okoli Lune leta 2008. Pred desetimi leti je Indija postala prva azijska država, ki je obkrožila Mars, avgusta lani pa je njihovo plovilo brez posadke pristalo na Luni. S tem so postali četrta država, ki ji je uspel ta podvig (poleg Indije je to uspelo še ZDA, Rusiji in Kitajski).

Misija vesoljske sonde Aditye-L1, ki je ime dobila po hindujskemu sončnemu božanstvu, je svojo pot začela lani septembra in pomeni še en velik dosežek za indijska (in svetovna) prizadevanja raziskovanja vesolja. Sonda Aditya-L1, ki je prepotovala 932.000 milj od Zemlje, je sedaj v stabilni orbiti okoli sonca, kjer so gravitacijske sile uravnovotežene. Plovilo vredno 48 milijonov dolarjev bo proučevalo koronalne izmete mase, močne izpuste plazme in magnetno energijo iz sončne atmosfere, ki lahko vpliva na Zemljine satelite. Misija si prizadeva tudi razumeti različne sončne pojave s slikanjem in merjenjem delcev v zgornji atmosferi sonca.

Indijski vesoljski program pa se že pospešeno pripravlja na nove vesoljske izzive. Prva je na sporedu tridnevna misija s človeško posadko v Zemljino orbito, skupaj s podjetjem iz Japonske pa pripravljajo še spust sonde na lunino površje do konca leta 2025, nato pa še orbitalno misijo na Venero.