protesti se vrstijo

Španski socialisti vložili pritožbo zaradi linčanja lutke predsednika vlade

S.Č./STA
5. 1. 2024, 16.12
Posodobljeno: 5. 1. 2024, 16.18
Deli članek:

Španska vladajoča socialistična stranka (PSOE) je na tožilstvo vložila pritožbo zaradi linčanja lutke predsednika vlade Pedra Sancheza na silvestrskem shodu skrajnih desničarjev v Madridu, je danes sporočila stranka ter preiskovalce pozvala, naj identificirajo odgovorne za izdelavo lutke in tiste, ki so organizirali njeno linčanje.

Profimedia
Španski socialisti vložili pritožbo zaradi linčanja lutke predsednika vlade

Španijo že več tednov pretresajo protesti zaradi odločitve Pedra Sancheza, ki je v zameno za podporo katalonskih strank pristal na amnestijo sodno preganjanih katalonskih politikov in aktivistov, vpletenih v poskus odcepitve Katalonije. Dogovor o amnestiji je razburil velik del španske javnosti in sprožil množične proteste, ki so se pogosto sprevrgli v spopade s policijo.

Demonstracije so potekale tudi na silvestrovo, ko so protestniki na semafor obesili lutko, ki je predstavljala predsednika vlade, in jo nato pretepali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napovedujejo mu diktatorski konec

Vladajoča stranka PSOE je v odzivu na proteste vložila pritožbo, v kateri je preiskovalce pozvala, naj identificirajo vse odgovorne za izdelavo lutke predsednika vlade in tiste, ki so organizirali njeno linčanje.

Stranka je sicer že prejšnji mesec vložila pritožbo proti predsedniku španske skrajno desne stranke Vox Santiagu Abascalu zaradi njegove izjave, da bo Sanchez doživel "diktatorski konec" in da ga bodo obesili za noge.