Skok v 2024

Video in foto: V novo leto vstopila tudi Avstralija, nebo razsvetlil spektakularen ognjemet

D.K.
31. 12. 2023, 14.26
Posodobljeno: 31. 12. 2023, 14.59
Deli članek:

Medtem ko nas na stari celini loči še nekaj ur do vstopa v novo leto, so nekateri že vstopili v leto 2024. Prvi so mu nazdravili prebivalci tihomorskega otoka Kiribati.

Profimedia
Nebo nad Sydneyem je razsvetlil veličasten ognjemet,

Tihomorsko otočje Kiribati, ki se razteza v več časovnih pasovih, je deloma že vstopilo v novo leto 2024. Približno 7300 prebivalcev otoka Kiritimati, ki spadajo pod otoško državo, se je ob 11. uri po srednjeevropskem času od starega leta poslovilo kot prvih na svetu.

Le malo pozneje so novo leto pozdravili tudi na otokih Chatham, ki so del Nove Zelandije. Ležijo sicer 800 kilometrov vzhodno od Nove Zelandije in imajo svoj časovni pas, čeprav na dveh od desetih otokov otočja živi le okrog 700 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uro po Kiritimatiju so  novo leto pozdravila še Nova Zelandija, pa tudi otoški državi Samoa in Tonga. 

V največjem novozelandskem mestu Aucklandu so bili gledalci deležni prikaza laserskih luči in ognjemeta nad stolpom Sky Tower, ter mostom Auckland Harbour. 328 metrov visok stolp Sky Tower je bil namreč v središču dovršene svetlobne predstave, za katero so porabili 500 kilogramov pirotehnike.

Z veličastnim ognjemetom pozdravili novo leto tudi v Sydneyju

Ob 14. uri po srednjeevropskem času je nebo v avstralskem Sydneyju osvetlil mega svetlobni šov ob svetovno znanem ozadju mostu Harbour Bridge in operne hiše. Zanj so uporabili 8,5 tone pirotehničnih sredstev. Načrtovali so ga 15 mesecev, trajal pa je 12 minut. Množice ljudi so se na prizorišču začele zbirati že v zgodnjih jutranjih urah, da bi si zagotovili najboljša mesta za ogled, poroča britanski BBC. Po navedbah organizatorjev je bilo samo v pristaniškem okrožju sproženih več kot 13.500 ognjemetov z najrazličnejšimi dovršenimi posebnimi učinki. Poleg tega so prvič v zgodovini uporabili svetlobne projekcije, ki jih ustvarja umetna inteligenca, ki ne povzročajo niti onesnaževanja zraka niti hrupa.

Profimedia
Nebo nad Sydneyem je razsvetlil veličasten ognjemet,

Spektakularne predstave so načrtovane tudi v Aziji

Velikanski svetlobni spektakli so bili načrtovani tudi v številnih azijskih metropolah, vključno s Singapurjem, kjer naj bi številni opazovalci opazovali ognjemet v zalivu Marina Bay s pogledom na obzorje. V Bangkoku je znova v središču praznovanja mogočna reka Chao Phraya, v kateri se že tradicionalno odsevajo luči mega ognjemetov.

V nekaterih evropskih prestolnicah poostrili varnostne ukrepe

Po Aziji in Arabskem polotoku bo nato v ponedeljek v novo leto vstopila tudi Evropa, kjer so napovedana številna praznovanja na prostem z glasbenim in drugim programom ter ognjemeti, ponekod z ekološko bolj prijaznimi svetlobnimi.

V Avstriji tudi letos na praznovanjih veljajo poostreni varnostni ukrepi. Stopnja nevarnosti terorizma 4 velja v tej državi, odkar je Hamas 7. oktobra napadel Izrael. Nemške oblasti so okrepile varovanje znamenite kölnske katedrale, na francoskih ulicah pa bo v času silvestrovanj zaradi povečane teroristične grožnje za varnost skrbelo več kot 95.000 pripadnikov varnostnih sil.

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja bo ponovno v New Yorku, kjer se na Times Squaru vsako leto zbere okoli milijon ljudi, ki zadnje sekunde letošnjega leta odštevajo ob tradicionalnem spustu kristalne krogle.

Kot zadnja bosta v ponedeljek ob 13. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopila nenaseljena Bakerjev in Howlandov otok v Tihem oceanu.