Soglasna potrditev

Bolgarija in Romunija se bosta marca delno pridružili schengnu

J.V./STA
31. 12. 2023, 08.45
Deli članek:

Države članice EU so v soboto zvečer soglasno potrdile delno pridružitev Bolgarije in Romunije schengnu. Od 31. marca prihodnje leto bo odpravljen nadzor na zračnih in morskih mejah dvojice držav z drugimi članicami schengenskega območja, je po dogovoru, ki sta ga Sofija in Bukarešta pred dnevi dosegli z Avstrijo, odločil Svet EU.

Profimedia
Fotografija je simbolilčna.

"Zelo sem zadovoljen, da bodo leta 2024, po 12 letih pogajanj, zračne in morske notranje kontrole med Bolgarijo in Romunijo ter drugimi schengenskimi državami postale stvar preteklosti," je v soboto zvečer sporočil Fernando Grande-Marlaska Gomez, notranji minister Španije, ki trenutno predseduje EU. Odločitev o datumu umika nadzora na notranjih mejah bo sledila pozneje, še izhaja iz sporočila Sveta EU.

Delno pridružitev schengnu je že pozdravila tudi Evropska komisija, ki je v izjavi sporočila, da bo razširjen schengen okrepil EU, tako notranje kot na globalnem odru. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je dogovor v izjavi na družbenih omrežjih označila za zgodovinski trenutek in menila, da bosta državi naredili schengen še močnejši.

Bolgarija in Romunija, ki sta članici EU od leta 2007, si že desetletje prizadevata za sprejem v območje brez sistemskega nadzora na notranjih mejah. Evropska komisija je ocenila, da že od leta 2011 izpolnjujeta vse pogoje za vstop, a sta odločitev o tem blokirali Avstrija in Nizozemska.

Nazadnje je njun sprejem lani preprečil veto Avstrije, ki je kot razlog navedla povečanje števila nezakonitih migrantov po t. i. balkanski poti. Nizozemska pa je nasprotovala vstopu Bolgarije, a je 15. decembra letos sporočila, da je ta država izpolnila pogoje za vstop v schengensko območje z okrepitvijo varovanja svojih meja in boja proti nezakonitim migracijam.

Avstrija je predlog o t. i. zračnem schengnu predstavila v začetku decembra. Po njem bodo kopenske meje Romunije in Bolgarije obdržale trenutni status, bodo pa odpravili ovire v letalskem prometu, kjer sedaj nastajajo zastoji zaradi preverjanja dokumentov. V zameno je Dunaj zahteval zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja EU in da bi državi prevzeli prosilce za azil, pretežno iz Afganistana in Sirije.

Evropska komisija je to pozdravila kot napredek in poudarila, da je pripravljena zagotoviti zadostna sredstva za varovanje zunanjih meja EU. V območju schengna je 23 od 27 članic Evropske unije ter Švica, Norveška, Islandija in Liechtenstein.