Migracije

ZDA in Mehika krepijo sodelovanje v boju proti nezakonitim migracijam

A.S./STA
28. 12. 2023, 16.41
Deli članek:

Strani sta se v sredo ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna v Mehiki dogovorili, da bosta ustanovili dvostransko delovno skupino za zmanjšanje števila migrantov, ki skušajo prek Mehike priti v ZDA.

Profimedia
Boje na reki Rio Grande, ki preprečujejo migrantom, da bi prišli do severnega nabrežja reke Rio Grande na mednarodni meji med Mehiko in ZDA.

V prizadevanja za zmanjšanje migracij bodo vključene tudi države izvora večine migrantov v Srednji in Južni Ameriki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delegacija ZDA, v kateri sta bila poleg Antonya Blinkna tudi minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas in uradnica Bele hiše za migracije Liz Sherwood-Randall, se je v sredo v prestolnici Ciudad de Mexico sešla z mehiškim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem. Visoki predstavniki obeh držav so po pogovorih sporočili, da so dosegli napredek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lopez Obrador je po pogovorih na družbenem omrežju X zapisal, da so dosegli pomembne dogovore "v korist naših ljudi in narodov", podrobnosti pa ni razkril.

Neimenovani visoki uradnik ZDA je po poročanju AFP dejal, da so mehiški predstavniki delegacijo ZDA seznanili z novimi ukrepi proti nezakonitim migracijam, vključno z zatiranjem tihotapcev, ki migrante z avtobusi ali vlaki spravljajo na mejo. "Nekateri novi ukrepi, ki jih je sprejela Mehika, so nas resnično navdušili in v zadnjih dneh smo videli precejšnje zmanjšanje števila prehodov meje," je povedal novinarjem na letalu, s katerim se je Blinken vračal v Washington.

Po poročanju lokalnih medijev je v času srečanja ameriške delegacije z mehiškim predsednikom z juga Mehike proti ZDA peš potovalo najmanj 7000 migrantov. Karavano so oblikovali na božični večer.

Mehika je na poti migrantov iz Južne in Srednje Amerike, ki bežijo pred revščino, nasiljem in političnimi krizami in želijo v upanju na boljše življenje priti v ZDA.

Nezakonito priseljevanje je ena od glavnih tem volilne kampanje pred ameriškimi predsedniškimi volitvami prihodnje leto. Služba za carine in zaščito meje je sporočila, da so novembra pri nezakonitem prehodu meje ujeli 190.000 oseb, od maja do novembra pa so jih iz ZDA izgnali več kot 400.000.