ISS

Rusija in ZDA s skupnimi poleti na ISS do leta 2025

A.S./STA
28. 12. 2023, 15.00
Deli članek:

Ruska vesoljska agencija Roskozmos in ameriška Nasa sta podpisali sporazum, s katerim podaljšujeta dogovor o skupnih poletih proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) do leta 2025.

Profimedia
Astronavta med manjšim popravilom na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) novembra letos.

"Z ameriškimi partnerji smo dosegli dogovor o podaljšanju skupnih poletov do leta 2025", je ruska vesoljska agencija zapisala v sporočilu za javnost. S tem želita Nasa in Roskozmos ohraniti splošno zanesljivost delovanja ISS in zagotoviti prisotnost vsaj po enega predstavnika vsake od agencij na postaji, so še sporočili.

Vesoljski sektor - vključno s skupnimi oziroma t. i. navzkrižnimi poleti, ki vključujejo pošiljanje posadk različnih narodnosti na enem vesoljskem plovilu - je eno redkih področij, kjer se je sodelovanje med Moskvo in Washingtonom ohranilo tudi po začetku ruske invazije na Ukrajino.

Mednarodna vesoljska postaja je eden od najuspešnejših primerov globalnega mednarodnega sodelovanja, saj v projektu sodelujejo ZDA, Rusija, Evropa, Kanada in Japonska. ISS je začela delovati leta 1998, njena "upokojitev" pa je za zdaj še vedno predvidena za leto 2024, čeprav Nasa ocenjuje, da bi lahko njeno delovanje podaljšali do leta 2030.

Rusija je sicer julija lani oznanila, da se bo po letu 2024 umaknila iz ISS in vzpostavila lastno vesoljsko postajo, kasneje pa je spremenila svojo odločitev. Direktor Roskozmosa Juri Borisov je aprila letos napovedal, da bodo sodelovanje na ISS podaljšali do leta 2028.

Ruski vesoljski sektor se v zadnjih letih sooča s težavami pri financiranju in korupcijskimi škandali. Prizadeli so ga tudi nekateri neuspešni podvigi, kot je bil avgustovski poskus pristanka na Luni, ko je ruska sonda Luna-25 med manevriranjem pred pristankom strmoglavila na površje Lune.