Konca vojne ni videti

Hamas brez prekinitve ognja v Gazi ne bo izpustil novih talcev

S.Š./STA
17. 12. 2023, 18.00
Posodobljeno: 17. 12. 2023, 18.00
Deli članek:

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je danes ponovno poudarilo, da brez prenehanja izraelskih sovražnosti na območju Gaze ni pripravljeno na pogajanja z Izraelom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Hamas ponovno potrjuje svoje stališče, da ne bo nikakršnih pogajanj o izmenjavi zapornikov, razen če se sionistična agresija na naše ljudi enkrat za vselej ne ustavi," je sporočila skupina in dodala, da so to sporočilo posredovali vsem vpletenim posrednikom.

Pogajanja

Katar si prizadeva posredovati med Izraelom in Hamasom, da bi dosegli dogovor o novem humanitarnem premoru na območju Gaze. Visoki izraelski in katarski uradniki naj bi se v zadnjih dneh srečali na Norveškem ter razpravljali o možnosti pogajanj glede izpustitve preostalih talcev, ki jih je zajel Hamas, v zameno za palestinske zapornike v izraelskih zaporih. Nobena stran teh poročil ni uradno potrdila, poroča dpa.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto zvečer dejal, da bo le stalen vojaški pritisk pripeljal do izpustitve vseh talcev z območja Gaze. Brez tega pritiska Izraelu ne bi uspelo "ustvariti okvira", ki je novembra pripeljal do izpustitve talcev, je dejal.