Nazadnjaško

Protigejevska direktiva ugandske vlade raziskovalce sili h kršitvi pravil o zaupnosti

M.G.
11. 12. 2023, 22.08
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 22.12
Deli članek:

Ugandski znanstveni svet je sprožil ogorčenje v skupnosti medicinskih raziskovalcev, ko je predlagal, da imajo raziskovalci zakonsko dolžnost prijaviti kazniva dejanja homoseksualnosti, tudi če s tem kršijo pravila o zaupnosti pacientov.

Profimedia
(slika je simbolična)

Državni zakon proti gejem v Ugandi, ki je zelo kritiziran, kriminalizira homoseksualna dejanja in nalaga denarne in zaporne kazni za ljudi, ki "spodbujajo" ali "pomagajo in podpirajo" homoseksualnost. Tisti, ki delajo na raziskovalnih področjih, kot je denimo raziskava virusa HIV, se bi zdaj lahko soočili z izbiro med kršitvijo zaupnosti in ogrozitvi sodelujočih ali pa bi bili po zakonu sami označeni za kriminalce.

Profesorica psihologije na univerzi KwaZulu-Natal v Južnoafriški republiki Thirusha Naidu meni, da bo to zagotovo negativno vplivalo na zdravstvene raziskave v Ugandi in to na več ravneh.

Tudi mednarodna skupnost obsoja to direktivo ugandskega nacionalnega sveta za znanost in tehnologijo, ki drastično otežuje raziskovalno delo na področju homoseksualnosti. Oglasil se je tudi tiskovni predstavnik Agencije ZDA za mednarodni razvoj, ki je dejal, "Direktiva ni združljiva z USAID, niti s politiko ameriške vlade v zvezi z zaščito ranljivih udeležencev raziskav."