Morija se nadaljuje

Netanjahu: Izraelska vojna za uničenje Hamasa se bo nadaljevala

A.S./STA
10. 12. 2023, 08.18
Posodobljeno: 10. 12. 2023, 08.19
Deli članek:

V včerajšnjem nočnem video nagovoru je izraelski premier Benjamin Netanjahu izjavil, da se bo vojna nadaljevala. Po zadnjih podatkih je bilo v Gazi v dveh mesecih ubith že najmanj 17.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Profimedia
Benjamin Netanjahu

Premier Benjamin Netanjahu je v nagovoru obenem pohvalil ZDA, ker so blokirale prizadevanja ZN za prekinitev ognja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zelo cenim pravilno stališče, ki so ga ZDA zavzele v Varnostnem svetu Združenih narodov (...) Zato bo Izrael nadaljeval svojo pravično vojno za uničenje Hamasa in doseganje ostalih ciljev vojne," je izjavil izraelski premier.

Izraelske sile so tako davi vdrle na jug Gaze, kamor se je več sto tisoč palestinskih civilistov zateklo v iskanju zavetja pred izraelskim bombardiranjem in spopadi med izraelskimi silami in skrajneži palestinskega gibanja Hamas.

Vir blizu Hamasa in palestinskih skrajnežev Islamskega džihada je povedal, da v bližini Han Junisa danes potekajo "srditi spopadi" obeh palestinskih skupin z izraelskimi silami.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje Gaze, ki ga vodi Hamas, je bilo v dvomesečnem nasilju v Gazi ubitih umrlo najmanj 17.700 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Izrael je obljubil, da bo izkoreninil Hamas po napadu skrajnega palestinskega gibanja na izraelsko ozemlje 7. oktobra, v katerem so borci Hamasa ubili približno 1200 ljudi in zajeli več kot 200 talcev. Kot so v soboto sporočili izraelski uradni viri, je v ujetništvu na palestinskem ozemlju še vedno 137 talcev.