Podnebna konferenca

2700 lobistov za fosilna goriva na podnebnem vrhu v Dubaju

U.C.
9. 12. 2023, 14.31
Posodobljeno: 9. 12. 2023, 14.50
Deli članek:

Na svetovni podnebni konferenci v Dubaju je veliko jeze zaradi pisma naftnega lobija OPEC. V njem naftne države pozivajo, naj blokirajo kakršne koli odločitve proti fosilnim gorivom.

Profimedia
Vrstijo se mnogi okoljevarstveni protesti.

To je preprosto »nagnusno«, pravi okoljska ministrica trenutne predsedujoče Španije EU Teresa Ribera. Pismo OPEC je naslovljeno na 13 držav članic in deset držav zaveznic. "Zdi se, da neupravičen in nesorazmeren pritisk na uporabo fosilnih goriv morda dosega prelomno točko z nepopravljivimi posledicami," je opozoril generalni sekretar OPEC Haithaum al-Ghais. Države bi zato morale "proaktivno zavrniti vsako besedilo ali formulacijo, ki je v osnovi usmerjen proti uporabi fosilnih goriv. Ti vključujejo rjavi premog, črni premog, šoto, zemeljski plin in surovo nafto."

Na tisoče fosilnih lobistov

Glede na poročila se podnebnega vrha v Dubaju udeležuje približno 2700 lobistov za fosilna goriva. Pismo je že odobril tiskovni predstavnik iraškega ministrstva za nafto. Poskusi odvračanja od fosilnih goriv bi kršili pravice držav proizvajalk in njihovega prebivalstva, so zapisali.

Prišle so kritike iz številnih drugih držav, kot je Francija, in okoljevarstvenih organizacij. Fosilna goriva so odgovorna za več kot 75 odstotkov svetovnih emisij CO₂, je dejala francoska ministrica za energijo Agnes Pannier-Runacher. "Moramo ukrepati, če želimo omejiti globalno segrevanje na 1,5 stopinje."

"Ni se mogoče pogajati"

O tem cilju "se ni mogoče pogajati," je dejala podnebna predstavnica Marshallovih otokov Tina Stege. "Nič ne ogroža blaginje in prihodnosti vseh ljudi na zemlji, vključno z vsemi državljani držav OPEC, bolj kot fosilna goriva."

V soboto so bile demonstracije med drugim tudi na Dunaju.

»Po 28 letih globalnih podnebnih pogajanj je prišel čas, ko moramo problem poimenovati z njegovim pravim imenom. Znebite se premoga, nafte in plina,« je dejala podnebna aktivistka Paula Dorten.