Zaostrovanje konflikta

Iran svari Izrael, da je prestopil mejo

J.V./STA
29. 10. 2023, 12.35
Posodobljeno: 29. 10. 2023, 18.34
Deli članek:

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes dejal, da je Izrael pri napadih na Gazo "prestopil mejo" in opozoril, da bodo v primeru nadaljevanja silovitega bombardiranja tudi druge regionalne sile "prisiljene k ukrepanju". Iran je bil po eskalaciji razmer na Bližnjem vzhodu že deležen opozoril Izraela in ZDA, naj se ne vpleta v konflikt.

Profimedia
Iranski predsednik Ebrahim Raisi

"Zločini sionističnega režima so presegli mejo, kar bi lahko tudi druge prisililo k ukrepanju. Washington nas poziva, naj ne storimo ničesar, sami pa še naprej odločno podpirajo Izrael," je v nedeljo v objavi na omrežju X zapisal Raisi.

Izraelske sile nadaljujejo s silovitim bombardiranjem Gaze, ki je sledilo napadom palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, v katerih je umrlo najmanj 1400 ljudi. V izraelskih vojaških operacijah je bilo medtem po podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi ubitih že več kot 8000 Palestincev, od tega skoraj polovica otrok.

Nasilje izraelskih sil je sprožilo ostre odzive v več državah muslimanskega sveta, tudi v Iranu. Razmere so se zaostrile po večjem delu Bližnjega vzhoda - na izraelsko-libanonski meji se obstreljujejo izraelske sile in proiransko gibanje Hezbolah, do posameznih incidentov in spopadov pa je prišlo tudi med milicami s podporo Irana in ameriško vojsko v Iraku in Siriji.

"ZDA pošiljajo sporočila Osi odpora, vendar so na bojišču dobile jasen odgovor," je še sporočil Raisi. Os odpora se nanaša na mrežo uporniških oboroženih gibanj na Bližnjem vzhodu, ki jih podpira Iran. Poleg libanonskega Hezbolaha, jemenskih hutijskih upornikov ter šiitskih milic v Iraku in Siriji je del mreže tudi palestinski Hamas.

"Iran meni, da je naša dolžnost podpirati uporniške skupine, vendar so te skupine neodvisne pri svojih mnenjih, odločitvah in dejanjih. ZDA dobro poznajo naše trenutne zmogljivosti in vedo, da jih je nemogoče premagati," je iranski predsednik dejal v sobotnem intervjuju za katarsko medijsko mrežo Al Jazeera, katerega odlomke je objavila iranska tiskovna agencija IRNA.

Iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian je v četrtek v nagovoru Generalni skupščini ZN v New Yorku prav tako obsodil podporo Zahoda Izraelu in ob tem posvaril ZDA, da bodo plačale ceno, če "Izrael ne preneha z genocidom v Gazi". Iran, ki tako vojaško kot finančno podpira Hamas, sicer vztraja, da ni neposredno udeležen v konfliktu.

Amirabdolahian se je danes po telefonu pogovarjal s savdskim kolegom Faisalom bin Farhanom al Saudom, potem ko sta Teheran in Rijad po letih ohlajenih odnosov marca začela obnavljati vezi. Med drugim sta razpravljala o razmerah v Gazi, ki sta jih označila za nevarne, in pomenu mednarodne skupnosti v luči zaščite tamkajšnjih civilistov. Savdska Arabija je sicer nedavno pričela tudi z normalizacijo odnosov z Izraelom, vendar je proces zbliževanja po začetku izraelskega obleganja in obstreljevanja Gaze do nadaljnjega prekinila.