Oblikovanje vlade

Španski premier podprl pomilostitev katalonskih separatistov

J.V./STA
29. 10. 2023, 11.35
Deli članek:

Španski premier Pedro Sanchez, ki si več mesecev po volitvah prizadeva oblikovati novo vlado, je v sobotnem nagovoru članom svoje stranke PSOE dejal, da je edini način za oblikovanje vlade pomilostitev katalonskih separatistov.

Profimedia
Sanchez (v sredini) na sobotnem zasedanju zveznega odbora stranke socialistov.

"V imenu Španije, v interesu Španije in sobivanja naših državljanov danes zagovarjam pomilostitve v Kataloniji zaradi dogodkov zadnjega desetletja," je po navedbah španskih medijev na sobotnem zasedanju zveznega odbora, najvišjega organa stranke socialistov (PSOE), dejal Sanchez. Člane stranke PSOE je obvestil o poteku pogajanj za oblikovanje potencialne vladne koalicije, za kar bo potreboval tudi podporo strank katalonskih separatistov, Katalonske republikanske levice (ERC) in stranke Skupaj za Katalonijo (Junts).

Predvsem je za Sancheza ključna podpora sedmih poslancev stranke Junts katalonskega separatističnega voditelja Carlesa Puigdemonta, ki je trenutno v Bruslju, kamor se je zatekel pred pregonom zaradi poskusa izvedbe referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017. Puigdemont je že dejal, da bo o podpori novi vladi razmislil le, če bodo obtožbe proti njemu in drugim voditeljem katalonskega gibanja za neodvisnost umaknjene.

V težavnem iskanju vladne večine po volitvah v Španiji, ki so potekale 23. julija, je sicer Sanchezu ta teden uspel prvi pomemben korak na poti do zagotovitve še enega mandata. Njegovi socialisti so z levim zavezništvom Sumar pod vodstvom dosedanje ministrice za delo Yolande Diaz dosegli dogovor o sodelovanju v vladi. Načrt o oblikovanju vlade skupaj s katalonskimi separatisti pa je vznemiril dobršen del španske politike, še posebej desničarske stranke, pa tudi precejšen del javnosti. Nasprotovali so mu tudi nekateri člani PSOE, češ da bi takšna poteza ogrozila vladavino prava.