Sodba

Poskus posilstva 70-letne ženice: »Zgrabil me je in zvlekel v grmovje!«

S.Š.
4. 10. 2023, 08.45
Posodobljeno: 4. 10. 2023, 08.50
Deli članek:

Do napada je prišlo maja letos v Avstriji, osumljencu, ki naj bi napadel 71-letnico, pa so zdaj sodili.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"To je strah, ki ga imajo vse ženske. Si lahko predstavljate, da se ob mraku sprehajate v gozdu, potem pa pride nekdo do vas in vas odvleče v grmovje?" je dogajanje na sojenju na deželnem sodišču v Feldkirchu v torek povzel sodnik Martin Mitteregger. In res, 70-letnica, ki jo je maja napadel 41-letnik, še danes trpi za psihičnimi posledicami in si, kot pravi, še vedno ne upa sama na sprehod.

Toda ženička je v torek napadalca v sodni dvorani pogumno pogleda v oči. "Da, to je on," je pred sodnikom potrdila njegovo identiteto in spregovorila o napadu, ki se je zgodil pred dobrimi štirimi meseci. "Ko sem se tistega večera sprehajala do doma, je do mene pristopil obtoženec. Rekel je, da se slabo počuti in da je izgubil družino v potresu v Turčiji. In ker sem dobrodušen človek, sem ga poslušala."

41-letnik je približno pol ure hodil ob upokojenki in jo večkrat skušal prepričati, naj se na poti domov  poda po ovinkastih, ozkih poteh. Toda 70-letnica je temu ostro nasprotovala. "Nenadoma me je zgrabil, odvlekel v grmovje in večkrat dejal, da me bo zdaj posilil!"

Žrtev se je branila z vsemi močmi, ko pa je mimo pripeljal kolesar je začela močno vpiti, napadalec pa je pobegnil. Nekaj ​​tednov pozneje so storilca aretirali.

Za zapahi tri leta in pol 

Med sojenjem je 41-letnik zanikal vse obtožbe in se branil z izgovorom, da je bil pijan in se spomni le, da sta se skupaj sprehajala. "Želel sem se samo malo pogovarjati in z njo sprehajati."

Tožilka Julia Berchtold obtoženemu medtem ni verjela niti besede. "V Nemčiji ima obsojeni že tri kazenske obsodbe. Zadnja obsodba je bila novembra," je poudarila. Sodnik je 41-letnika nato obsodil poskusa posilstva in mu izrekel sodbo 42 mesecev zaporne kazni ter 500 evrov globe: "V zaporu boš prejel tudi ustrezno psihološko pomoč, saj si sicer zase in za družbo tempirana bomba."

Obsojeni je že vložil pritožbo.