Javil se je iz globin

Video: Sledijo ključni dnevi za jamarja, ki je obtičal 1000 metrov pod zemljo

S.R.
8. 9. 2023, 22.04
Posodobljeno: 8. 9. 2023, 22.05
Deli članek:

Na jugu Turčije več kot 150 reševalcev in jamarjev rešuje 40-letnega ameriškega jamarja, ki je zaradi zdravstvenih težav ostal ujet približno kilometer pod zemljo.

Facebook
Mark Dickey

Na jugu Turčije se nadaljuje reševanje 40-letnega ameriškega jamarja Marka Dickeyja, ki je zaradi zdravstvenih težav ostal ujet v globinah jame Morca. Kot smo že poročali, je Dickey na globini približno 1000 metrov pod zemljo ujet že vse od sobote. V baznem taboru na gori Taurus, kjer se nahaja jama Morca, je že več dni prisotnih več kot 150 reševalcev iz več držav. Dickeyjevo zdravstveno stanje se je v zadnjih dnevih sicer nekoliko izboljšalo. Pristojni so sprva predvidevali, da bo reševanje trajalo približno deset dni, a bi lahko bilo tudi hitrejše, če bi to dopuščalo njegovo zdravstveno stanje. Kot kaže, so časovnico zdaj skrajšali.

»Smo v položaju, ko ga lahko evakuiramo, a bo operacija trajala najmanj tri ali štiri dni,« je v petek dejal regionalni uradnik iz turškega urada za ukrepanje ob naravnih nesrečah (Afad) Cenk Yildiz. Poleg reševalcev se je na globino, kjer se nahaja Dickey, spustil zdravnik, ki je poskrbel, da je ameriški jamar prejel transfuzijo krvi. »Bil sem zelo blizu roba,« je na posnetku, ki ga je pridobila tiskovna agencija AP, dejal Dickey. »Kot vidite, stojim, sem pri sebi, govorim. A od znotraj še nisem zdrav, zato bom potreboval veliko pomoči, da pridem iz jame,« je še dodal. Še vedno sicer ni znano, ali ga bodo morali iz jame izvleči na nosilih. Pot je zelo ozka z mnogimi zavoji, že zdrav in izkušen jamar pa bi se na površje prebijal 15 ur. Po navedbah pristojnih bodo z operacijo začeli v soboto, do takrat pa želijo jamarja spraviti v čim boljše stanje.

Mednarodna zasedba

V celotni operaciji bo sodelovalo šest ekip iz različnih držav, ki so vse članice Evropske jamarske reševalne zveze (ECRA). Slednja je tudi pripravila načrt reševanja. Dickeyja bodo najprej bolgarski jamarji izvlekli do globine 900 metrov. Tam ga bodo prevzeli hrvaški jamarji, ki ga bodo nato na globini približno 700 metrov predali v roke italijanske ekipe. Italijani ga bodo dvignili do globine 500 metrov, kjer ga bodo prevzeli poljski jamarji. Z dobrih 350 metrov globine bo Dickeyja do 180 metrov prenesla madžarska ekipa, zadnji kos poti do površja pa bo padel na pleča turških jamarjev.

Tumaf
Turška jamarska zveza Tumaf je objavila zemljevid jame z lokacijo, kjer se nahaja Dickey.