Na kraju tudi hrvaški in italijanski jamarji

Foto in video: V Turčiji 1000 metrov pod zemljo ujet ameriški jamar

S.R.
7. 9. 2023, 18.12
Posodobljeno: 7. 9. 2023, 19.54
Deli članek:

Na jugu Turčije več kot 150 reševalcev in jamarjev rešuje 40-letnega ameriškega jamarja, ki je zaradi zdravstvenih težav ostal ujet približno kilometer pod zemljo.

Facebook
Mark Dickey

40-letni Mark Dickey je v okviru mednarodne misije raziskoval jamo Morca v turškem gorovju Taurus. V njej je na globini približno 1000 metrov ujet že vse od sobote. Kot je v izjavi za javnost sporočila turška jamarska zveza Tumaf, se je Dickey v globinah nenadoma srečal z zdravstvenimi težavami, in sicer s krvavenjem v gastrointestinalnem oziroma prebavnem traktu.

Tumaf
Na kraju je prisotnih več kot 150 reševalcev.

V operaciji po navedbah vodje jamarske zveze Bulenta Genca sodeluje »več mednarodnih ekip, vključno s Hrvati in Italijani,« poroča tiskovna agencija Reuters. Pričakujejo, da bo reševanje predvidoma potekalo deset dni, a bo lahko tudi krajše ali daljše, odvisno od Dickeyjevega zdravstvenega stanja. Po zadnjih informacijah se je njegovo stanje izboljšalo in že lahko stoji na lastnih nogah, je še pojasnil Genc. Prisojni so sicer že včeraj navedli, da se je krvavenje ustavilo in da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje. Iz zveze so medtem sporočili, da so že vzpostavili telefonsko linijo do globine 1040 metrov, kjer se nahaja jamar, pri čemer hrvaški reševalci vzpostavljajo dodaten komunikacijski sistem, brezžični sistem za podatkovno komunikacijo Cavelink, ki bo služil za rezervo. Dickeyjevo zdravstveno stanje bodo v globinah najprej ocenili zdravniki, nato bo padla odločitev, kako ga bodo iz jame izvlekli.

Jama Morca, tretja najgloblja jama v Turčiji, je sicer globoka približno 1250 metrov. Po današnjih navedbah enega od njegovih jamarskih prijateljev naj bi Dickey reševalcem dejal, da namerava iz jame splezati sam, a bi bil to »podzemni podvig, enakovreden vzponu na Mount Everest,« poroča NBC News. Carl Heitmeyer, tiskovni predstavnik reševalcev v New Jerseyju, je Dickeyja opisal kot »elitnega jamarja,« kot jih na svetu ni veliko. Dejal je še, da je v soboto, ko so se začele njegove tegobe, začel kašljati, nato je v blatu opazil kri. Tri dni nato ni mogel jesti in ni bil pri polni zavesti. V jami se sicer nahaja tudi njegova zaročenka Jessica, ki je tudi sama izkušena jamarka. Po navedbah Heitmeyerja bo jamo zapustila še preden bodo iz nje izvlekli Dickeyja.

Tumaf
Turška jamarska zveza Tumaf je objavila zemljevid jame z lokacijo, kjer se nahaja Dickey.