Korupcija

Prvi mož moskovske zračne obrambe pristal v priporu

R.T.
7. 9. 2023, 17.16
Posodobljeno: 7. 9. 2023, 17.20
Deli članek:

Ruski organi pregona so zaradi sumov korupcije pridržali dva generala, odgovorna za zračno obrambo na območju Moskve.

Profimedia
Ruski sistem protizračne obrambe Pancir na strehi ruskega obrambnega ministrstva v Moskvi.

V priporu je pristal generalmajor Konstantin Ogienko, prvi mož enote ruskih zračno-vesoljskih sil, ki je med drugim na območju ruske prestolnice zadolžena za zračno obrambo. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, se je kriminalistična preiskava zoper Ogienka, ki ga sumijo prejemanja podkupnin, začela julija letos. Ogienko v priporu ostaja najmanj do 27. novembra, v kolikor bo spoznan za krivega, pa mu grozi do 15 let zaporne kazni. Po poročanju ruskega časnika Kommersant je bil pridržan tudi generalmajor Dmitrij Belijatski, ki pa je pristal v hišnem priporu.

Belijatski naj bi po navedbah časnika v imenu Ogienka sprejel 500.000 rubljev (slabih 5000 evrov) podkupnine, povezane z izdajo gradbenih dovoljenj na zemljišču ruskega obrambnega ministrstva v bližini Moskve. Šlo naj bi za prvo izplačilo podkupnine, ki naj bi skupaj znašala 30 milijonov rubljev (približno 285000 evrov). Belijatski je krivdo delno že priznal in se pogodil s tožilstvom, zaradi česar je pristal v hišnem priporu. Ogienko na drugi strani krivdo zanika.

Odgovorni za moskovsko zračno obrambo se letošnje poletje srečujejo s številnimi kritikami, saj so zračno obrambo prebili številni ukrajinski brezpilotni letalniki.