Arso

Vodnatost slovenskih rek: Avgusta so padali rekordi

S.R.
7. 9. 2023, 15.55
Posodobljeno: 7. 9. 2023, 15.59
Deli članek:

Vodnatost slovenskih rek je bila v letošnjem avgustu skoraj štirikrat večja kot v povprečnem avgustu v primerjalnem obdobju med letoma 1991 in 2020, je danes sporočila Agencija RS za okolje (Arso).

Arso
Kazalnik mesečne vodnatosti rek za avgust 2023.

Na izjemno velike srednje mesečne pretoke rek po Sloveniji so po njihovih navedbah vplivale avgustovske poplave, pri čemer se je kazalnik vodnatosti povzpel na kar 3,7. Za primerjavo, od leta 1961 naprej smo najvišji avgustovski kazalnik vodnatosti doslej zabeležili leta 1969, ko je ta znašal 2,7. Najvišji mesečni kazalnik vodnatosti v katerem koli mesecu smo zabeležili februarja 2014. Znašal je 3,5, torej manj kot letošnjega avgusta.

Pri Arsu so še navedli, da so letošnjega avgusta na več kot 70 odstotkih vodomernih postaj izmerili najvišji srednji avgustovski pretok od leta 1981, in sicer tudi številnih na postajah na rekah, ki avgusta niso poplavljale, kot so Soča v Kršovci in Solkanu ter Kolpa v Petrini. Tudi na drugih mestih, kje niso padali rekordi, pa so bili srednji avgustovski pretoki blizu največjih doslej. »Celo Rižana pri Kubedu, katere srednji avgustovski pretok je med prikazanimi vodomernimi postajami edini uvrščen pod 95. percentilom pretokov primerjalnega obdobja, je imela 4. največji srednji avgustovski pretok od leta 1981 naprej,« so še navedli ter za primerjavo dodali, da je lanski srednji avgustovski pretok Rižane pri Kubedu znašal približno 120 litrov na sekundo, letošnji pa vsaj 20-krat več.

Pri Arsu so danes hkrati opozorili, da je oddelek za daljinska merjenja na območju meteorološkega radarja na Pasji ravni po nedavnih dodatnih padavinah zaznal potencialno stopnjevanje težav zaradi plazenja. »S tem bi bila lahko za dalj časa ogrožena tudi dostopnost do radarskih podatkov oz. posnetkov, ki so za Arso, ostale strokovne službe in seveda tudi javnost izredno pomembni.« Pri Arsu so za podporo s posnetki širšega območja preko Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ponovno aktivirali sistem Copernicus EU.